Hlavní obsah

Ucho jsem mu uřízl, ale nezabil jsem ho, hájil se u soudu Moldavan

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Grigori Sculschi (20), jeden z dvojice Moldavanů, kteří ubili lotyšského známého k smrti, se snažil ve středu zmírnit svůj patnáctiletý trest. Muže prý nezabil, vinu svaloval na svého kumpána. Vrchní soud v Praze ale jeho odvolání zamítl. Druhý odsouzený Veacheslav Pavlovschi (28) po vraždě stihl uprchnout ze země.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaného Sculschiho přivedla k soudu eskorta.

Článek

Sculschi se v odvolání snažil zmírnit svůj trest. Jeho obhájce žádal překvalifikování činu na těžké ublížení na zdraví, protože znalecký posudek prý nekonstatuje to, kdo se činu měl dopustit.

„V době, kdy smrtelná zranění vznikla, už můj klient v bytě dávno nebyl,“ uvedl Sculschiho advokát a dodal, že ani k žádnému kopání ani dupání ze Sculschiho strany nedošlo.

Odsouzený připustil, že neudržel nervy na uzdě a Lotyši uřízl ucho. Dupání po oběti a kopání do ní ale prý byla Pavlovschiho práce. „Já mu jenom uřízl ucho, pak jsem ho vzal do koupelny, kde jsem ho umyl,” připustil podíl viny Sculschi.

Foto: Policie ČR

Osmadvacetiletý Moldavan Veaceslav Pavlovschi

Podle soudce Jiřího Lněničky je Sculschiho snaha o zmírnění trestu logická, vzhledem k tomu, že Pavlovschi je na útěku. Pražský městský soud se ale podle něj vypořádal s důkazy správně.

„K podstatné změně v důkazní situaci by nedošlo ani při případné výpovědi Pavlovschiho. Ovšem představa, že by se tento obžalovaný plně doznal ke všem zraněním, je nereálná,“ konstatoval Lněnička.

Sculschi o smrtelných zraněních musel vědět

Soudce dodal, že snížení trestu pro Sculschiho by připadalo v úvahu za situace, kdy by se na napadení Lotyše vůbec nepodílel a jednalo by se výlučně o iniciativu Pavlovschiho. „Nic takového se nestalo, což potvrdil i Sculschi jak v přípravném řízení, tak to zopakoval i nám dnes tady. Obžalovaný přinejmenším viděl, že ke zraněním docházelo,“ zakončil odůvodnění rozhodnutí Lněnička.

Brutální vražda se stala loni v prosinci v panelákovém bytě v pražských Záběhlicích. Po dlouhé společné pitce Moldavané ukopali k smrti svého známého čtyřiatřicetiletého Lotyše. Žena, v jejímž bytě se čin stal, vraždu nenahlásila, protože se bála vyhoštění. Mrtvolu druhý den pohodili v parku. [celá zpráva] Pavlovschimu se po činu podařilo uprchnout, nejspíše do Ruska.

Sculschiho poslal letos v červenci pražský městský soud na 15 let do vězení, Pavlovschiho odsoudil v jeho nepřítomnosti k 18 rokům.[celá zpráva] Trest pro něj je úhrnný, je v něm započítáno i těžké ublížení na zdraví a výtržnictví, ke kterému došlo několik týdnů před vraždou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám