Hlavní obsah

O statisíce okradli seniory z Kojetína dva Slováci, dopadli je po osmi měsících

Právo, Miloslav Hradil

Po měsících vyšetřování se podařilo kriminalistům zjistit, kdo letos v lednu obral o 372 tisíce korun seniorský pár z Kojetína na Přerovsku. Pachateli byli dva Slováci, kterým nepomůže ani to, že se po krádeži odklidili do své vlasti. Stíháni by měli být tam. K okradení seniorů došlo 13. ledna v jednom z rodinných domů na ulici Náměstí republiky v Kojetíně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jeden z pachatelů pod záminkou podomního prodeje zboží obelstil třiaosmdesátiletého seniora a vloudil se k němu do domu. Za zboží chtěl zaplatit dva tisíce korun. Senior tak odešel do vedlejší místnosti, kde měl uschované své úspory a peníze mu po chvíli donesl. Všemu byla přítomna jeho šestasedmdesátiletá manželka,” řekla Právu v úterý krajská policejní mluvčí v Olomouci Marie Štrbáková.

„Prodejce pak oba seniory zabavil a právě tento čas využil jeho komplic, který vešel nepozorovaně do vedlejší místnosti, kde seniorům odcizil jejich celoživotní úspory,“ dodala mluvčí.

Hrozí jim až pět let

Vyšetřování podle ní policistům zkomplikovalo to, že senioři celé dva dny zvažovali, zda krádež 372 tisíc korun oznámí. „Ihned poté, co tak učinili, byla veřejnost oslovena se žádostí o pomoc při pátrání. Policisté následně obdrželi velké množství poznatků, které byly postupně prověřovány. Bohužel žádný z nich nepomohl k objasnění případu,“ uvedla mluvčí.

Policistům se podle ní nakonec po dlouhém prověřování podařilo zjistit, že pachateli jsou dva občané Slovenské republiky.

„Kompletní spisový materiál předali cestou Okresního státního zastupitelství v Přerově k trestnímu stíhání na Slovensko. Za podvodné jednání a krádež hrozí pachatelům trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let,“ dodala Štrbáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám