Hlavní obsah

Stovka policistů pročesává univerzitní areál v Pardubicích, hledají časovanou nálož

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Přesně v 16 hodin začala v pondělí historicky nejrozsáhlejší pátrací akce policie v Pardubickém kraji. Z deseti mikrobusů vyskákalo přes sto policistů v černých kombinézách a přesně podle plánu začali metr po metru prohledávat univerzitní kampus v Pardubicích - Polabinách. Důvodem bylo anonymní oznámení, že na univerzitě je uložena časovaná nálož, která vybuchne v úterý 30. září.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Policisté připraveni k zásahu v univerzitních objektech

Článek

„Finálovka bude zapečetění vchodových dveří,“ řekl velitelům jednotlivých skupin šéf zásahu. S ohledem na velikost a složitost areálu je postavil před úkol, který bude trvat mnoho hodin. Z pátrání byly zatím vyloučeny vysokoškolské koleje, tisíce pokojů začnou policisté se psy prohledávat až v úterý po sedmé hodině ranní.

O časované náloži, která ohrožuje deset tisíc studentů Univerzity Pardubice, stovky pedagogů a dalších pracovníků univerzity, kolují po Pardubicích fámy od chvíle, kdy prosákly první poplašné zprávy o hrozbě exploze.

Většina studentů zůstala doma

„Mohu vyloučit spekulace, že anonymů bylo víc. Nemohu potvrdit informace, že anonym přesně popsal mechanismus časované nálože,“ řekla Právu před zahájením akce mluvčí pardubické policie Jitka Vavřinová.

Rektor Miroslav Ludwig nechal vyklidit všechny objekty univerzity. Měly by být prázdné 24 hodin, do úterních 15 hodin. Většina studentů se ale do školy nevrátila z víkendu, protože se v pondělí na univerzitě nevyučovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám