Hlavní obsah

Zraněný Němec žádal po záchranářích v Krušných horách převoz do vlasti

Krušné hory

K dvaaosmdesátiletému Němci vyjížděla Horská služba v pondělí v Krušných horách. Turista mezi skalami spadl tak nešikovně, že si přivodil několik zranění. Ty mu ale nezabránily v tom, aby záchranáře požádal o převoz do své vlasti.

Foto: Horská služba

Turista chtěl převézt do německé nemocnice

Článek

Žádost o pomoc se dostala nejprve k záchranné službě, které ale muž nedokázal popsat, kde je. Zdravotníci se proto obrátili na Horskou službu.

„Kolem Meluzíny, kde se měl zraněný nacházet, je náročný skalnatý terén s hustými smrkovými houštinami. I přesto se nám podařilo zraněného vcelku rychle vypátrat,“ uvedl zasahující člen Horské služby Miroslav Račko.

Jakmile se zjistilo, kde turista je, dorazila k němu sanitka. Její posádka zjistila, že Němec utrpěl při pádu lehčí úraz hlavy a zlomil si ruku.

Foto: Horská služba

Turista upadl v těžko přístupném terénu.

„Turista si přál, pokud to bude možné, aby byl dopravený do německé nemocnice. Vzhledem k povaze zranění jsme se i přes obtížný terén rozhodli, že pána dopravíme po zemi, a nikoliv vrtulníkem,“ dodal Račko.

Záchranáři s ostatními turisty dopravili muže ve vakuové matraci asi 1,5 kilometru k sanitce. Ta ho následně převezla do Vejprt, kde si ho převzali němečtí kolegové.

„Musím turistům připomenout, aby pečlivě plánovali túry s ohledem na své síly, věk a aktuální zdravotní stav. I v Krušných horách lze narazit na ne zcela bezpečné lokality,“ varoval návštěvníky hor náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám