Hlavní obsah

Neúspěch žalobců: V kauze kolem Rittiga soud do vazby nikoho neposlal

– Liberec • Aktualizováno

Ani jeden z deseti obviněných v kauze kolem údajného tunelování společnosti Oleo Chemical nepůjde do vazby. V neděli ji Liberecký soud neuvalil na právničku lobbisty Ivo Rittiga Karolínu Babákovou, ani na jednatele firmy Peskim Petra Michala. Stejně postupoval i v případě dalších dvou lidí. Už v sobotu byl propuštěn Rittig, jeho právník David Michal a provozní šéf firmy Radomír Kučera.

Státní zástupce Adam Borgula komentuje rozhodnutí souduVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Liberecký soud v neděli rozhodoval o uvalení vazby na pět lidí, což původně navrhovalo pražské vrchní státní zastupitelství. Jednal od jedenácti hodin. Právě v tomto městě má Oleo Chemical svůj závod.

„Soudce se ztotožnil s tím, že trestní stíhání je plně odůvodněné, ale neztotožnil se s mnou navrhovanými vazebními důvody a propustil obviněné ze zadržení,“ řekl státní zástupce Adam Borgula.

„Necítím se překvapen,“ reagoval na dotaz, jestli ho výsledek soudního verdiktu zaskočil. Jeho obavy, které ve vazebním návrhu uvedl, jsou podle něj stále důvodné.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lobbista Ivo Rittig obviněný v kauze tunelování firmy Oleo Chemical byl propuštěn 27. září na svobodu.

Právnička lobbisty Ivo Rittiga Karolína Babáková budovu libereckého soudu opustila krátce před sedmou hodinou večer.

„Výsledek mě nepřekvapil. Je to pokračování šikany ze strany státního zastupitelství,“ okomentoval propuštění Babákové její kolega ze společnosti MSB Legal David Michal, který je také Rittigovým právníkem. Rittig i David Michal byli propuštěni v sobotu večer. [celá zpráva].

Právnička Karolína Babáková odchází od libereckého souduVideo: Jaroslav Švehla, Právo

„Na to, co si (Karolína Babáková) musela prožít za poslední tři dny, je v dobrém stavu,“ dodal Michal, který před budovou libereckého soudu ještě čekal na propuštění svého bratra Petra jednatele firmy Peskim. Ten po propuštění pouze prohlásil, že je s rozhodnutím soudu spokojen a odjel za manželkou.

Zakladatelé firmy Oleo Chemical Michal Urbánek a Kamil Jirounek po propuštění nemluvili s novináři vůbec. Pouze právní zástupce druhého jmenovaného, Eduard Bruna, označil verdikt soudu za korektní.

Žádost stažena

Druhá žena, podle ČT Alena Mašková, od soudu odešla po pěti hodinách. Státní zástupce Adam Borgula řekl, že návrh na vzetí do vazby u ní stáhl, protože už nehrozilo, že by mohla ovlivňovat svědky.

„U osoby, která byla propuštěna ze zadržení, jsem nadále neshledával důvodnou obavu, že by mohla ovlivňovat doposud nevyslechnuté svědky,” dodal žalobce Adam Borgula. Její jméno neuvedl.

Podle advokáta jiného ze zadržených byla propuštěná žena účetní, která vyplňovala tabulky a neuměla anglicky.

Borgula odpoledne potvrdil, že vazbu navrhoval pro čtyři obviněné, u dvou kvůli možnému ovlivňování svědků a u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti.

Komplikace pro vyšetřování

Soudní verdikt může podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové ztížit vyšetřování.

„Pro mě je podstatné na jedné straně to, že soud v rámci odůvodňování svých rozhodnutí konstatoval, že trestní stíhání je vedené důvodně, to je jedna strana té mince. Ta druhá je, že máme odlišný názor než soud, ale musíme jeho rozhodnutí respektovat," uvedla Bradáčová.

Ačkoli zamítnutí návrhů na vazby podle ní může komplikovat vyšetřování, mělo by pokračovat co nejrychleji. „Tak, aby konečný verdikt, meritorní rozhodnutí padlo co nejdříve,” dodala pražská vrchní státní zástupkyně.

Deset obviněných

Policie v kauze Oleo Chemical po pátečním zásahu na několika místech v Praze obvinila celkem deset lidí. Mezi v sobotu propuštěnými je kromě Rittiga a Davida Michala i provozní šéf údajně vytunelované firmy Oleo Chemical Radomír Kučera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista v civilu opouští dům Ivo Rittiga na pražských Vinohradech, kde prováděli domovní prohlídku.

Skupina podle vyšetřovatelů měla kromě vyvádění peněz z firmy prát špinavé peníze a krátit daně. Vazba se netýká ani Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě, zastupujícího firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů, která v případu rovněž figuruje. Byl obviněn, ale ne zadržen, řekla advokátka Rittiga a Kmetě Katarína Kožiaková Oboňová.

Případ se týká dodávek pro státního distributora paliv Čepro. Už dříve byl obviněn Rittig s Kmetěm, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský Dopravní podnik.

Kauza Oleo Chemical už ale podle lobbistovy advokátky souvislost s dopravním podnikem nemá, ačkoli obvinění stojí na podobné smlouvě s Cokeville Assets jako v případě jízdenek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám