Hlavní obsah

Rittig se vazbě vyhnul, propuštěn byl i jeho právník a šéf Oleo Chemical

Praha
Aktualizováno

Lobbista Ivo Rittig obviněný v kauze tunelování firmy Oleo Chemical byl propuštěn na svobodu. Státní zástupce podal návrh na vazbu pro pět z deseti obviněných, uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Rittig

Článek

"Jdu domů. Teď je večer, nebudu to komentovat," řekl v sobotu večer propuštěný lobbista.

Na svobodu byl kromě něj propuštěn Rittigův právník David Michal. Stejně jako provozní šéf údajně vytunelované firmy Oleo Chemical Radomír Kučera, což potvrdil Kučerův advokát Daniel Volák.

"Jsem na svobodě," řekl právník Michal. Zároveň potvrdil, že u jeho bratra Petra, který je také v kauze obviněn, byl podán návrh na vazbu. "Myslím, že to obvinění je zcela nesmyslné. Podle policie šlo o to, že by si pánové z Oleo Chemical měli nechat vykrádat vlastní firmu, a ještě s tím souhlasit. Velmi rychle se ukáže, že ta konstrukce policejního orgánu nemá šanci obstát. A pan Rittig na tom nemohl mít žádný podíl," doplnil.

U třech obviněných navrhlo státní zastupitelství podle Bradáčové vzetí do vazby kvůli možnému ovlivňování svědků a u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti.

Podle informací Práva jsou mezi obviněnými i Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal a zakladatelé Oleo Chemical Michal Urbánek a Kamil Jirounek.

Jednomu z propuštěných chce státní zastupitelství nechat odebrat pas. Rittig po propuštění prohlásil, že on pas má.

Je to šikana, stěžoval si

Rittigova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová dříve prohlásila, že obvinění je vykonstruované a Rittig jej považuje nikoli za řádné trestní řízení, ale za šikanu.

Policie v pátek v souvislosti s kauzou údajného vytunelování Oleo Chemical zasahovala na různých místech v Praze včetně Rittigovy vinohradské rezidence. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Policie u domu Iva RittigaVideo: Novinky

Jedním z obviněných je také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť zastupující firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Jeho obvinění potvrdila Rittigova právnička, zadržen ale podle ní nebyl. "Panu doktoru Kmeťovi bylo pouze sděleno obvinění," uvedla Katarína Kožiaková Oboňová.

Aktuální případ se týká dodávek pro společnost Čepro, státního distributora paliv, řekla serveru Lidovky.cz Oboňová.

Kmeť byl už dříve obviněn spolu s Rittigem, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Nynější kauza Oleo Chemical podle lobbistovy advokátky už žádnou souvislost s dopravním podnikem nemá, ale obvinění stojí na podobné smlouvě s Cokeville Assets jako v případě jízdenek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám