Hlavní obsah

Neznámý už týden terorizuje pardubickou univerzitu

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Mimořádně náročný úkol v současnosti plní pardubická policie. Před možným bombovým útokem musí týden chránit celou Univerzitu Pardubice.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Policejní vozy teď parkují před objekty univerzity Pardubice ve dne i v noci.

Článek

Anonym, který rektorátu Univerzity Pardubice už v úterý pohrozil časovanou bombou, určil termín výbuchu na 30. září. Neupřesnil však objekt, ve kterém by bomba měla explodovat. Univerzita přitom využívá skoro dvě desítky budov, většinou výškových a rozsáhlých, historických i moderních. Patří k ní i čtyři bloky studentských kolejí, své objekty má nejen v pardubické Cihelně, ale například i v Černé za Bory, na náměstí Legií, v Rosicích nad Labem, Semtíně, dokonce i daleko mimo Pardubice v Litomyšli nebo České Třebové.

Bombovým útokem je ohroženo na deset tisíc studentů a stovky zaměstnanců Univerzity Pardubice. Případ plně zaměstnává skoro stovku policistů.

Udal i složení výbušniny

Podle informací Práva anonymní oznámení o uložení časované nálože bylo natolik přesvědčivé a konkrétní, že je nelze bagatelizovat. Vedení univerzity, a především kriminalisty, zaskočila ta část oznámení, která podrobně a mimořádně profesionálně popsala charakter nálože, vzorec výbušniny a schéma zapojení.

Policie od úterý univerzitní objekty systematicky pročesává. „Anonym určil pro výbuch časové rozpětí. Udělá se opět pyrotechnická prohlídka kompletně všech prostor, vše se zapečetí, budovy se vyklidí. V inkriminovanou dobu se bude čekat, i když se nic nenajde, jestli se, nedej pánbůh, něco nestane,“ řekl v pátek na tiskové konferenci Jan Švejdar, krajský ředitel policie ČR v Pardubicích.

Rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig nemíní nic podcenit a rozhodl, že všechny objekty univerzity budou prázdné nejen v kritické úterý.

„V pondělí 29. září do 15:00 hodin všichni studenti, zaměstnanci a hosté Univerzity Pardubice ukončí své činnosti a opustí budovy, aby mohla být dokončena Policií ČR prohlídka a uzavření objektů,“ uvedl.

Výjimkou zůstanou studentské ubytovny, které budou vyklizeny až v úterý ráno.

Podle Švejnara policie hermeticky uzavře všechny objekty do úterních 15 hodin, pak se budou moci studenti vrátit na koleje. Výuka, pokud nedojde k mimořádné události, bude obnovena první říjnový den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám