Hlavní obsah

Opilý a zfetovaný srazil autem v Ostravě chodce, z místa nehody ujel

Právo, hon
Ostrava

Pětadvacetiletého chodce srazil v pátek večer v Ostravě-Zábřehu o rok starší řidič, který usedl za volant opilý, pod vlivem drog a bez řidičského oprávnění. Navíc z místa nehody ujel, aniž by zraněnému poskytl pomoc. Policii se ho ale díky všímavým svědkům podařilo během necelé půlhodiny dopadnout. O nehodě informovala v sobotu mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Řidič nezvládl svůj vůz v sobotu večer při projíždění levotočivé zatáčky a najel mimo vozovku, kde postupně narazil do chodce, sloupu veřejného osvětlení, dopravní značky a dvou stromů. Z místa nehody ujel, aniž by se přesvědčil, co se sraženému chodci stalo.

Naštěstí nehodu viděli svědci, kteří si zapsali registrační značku vozidla a kontaktovali policisty, kteří po chvíli náhodně projížděli sousední ulicí.

„Pátrání bylo záhy úspěšné. Policista zhruba po deseti minutách od doby, kdy jej kontaktoval první svědek, nalezl nejen vůz značky Škoda Felicia, který byl poškozen v důsledku nehody, ale také identifikoval podezřelého,“ uvedla mluvčí.

Dechová zkouška ukázala, že mladý muž má v krvi téměř jedno promile alkoholu a je také pod vlivem amfetaminu. Navíc za volant usedl bez řidičáku.

Chodec skončil v nemocnici, doba léčení zatím nebyla stanovena.

Několikanásobně tvrdší trest

„Policejní komisař zahájil trestní stíhání 26letého muže pro přečiny ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku,“ dodala mluvčí a upozornila, že v podobných případech hrozí řidičům v případě ujetí daleko vyšší tresty, než kdyby zastavili a pomohli zraněnému.

„Pakliže by řidič z místa neujel, hrozil by mu trest odnětí svobody na jeden rok. Nicméně vzhledem k tomu, že zraněnému pomoc neposkytl a ujel, hrozí mu tak až pět let odnětí svobody,“ doplnila Holčáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám