Hlavní obsah

Policie obvinila Rittiga. Je to šikana, tvrdí jeho advokátka

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Policie v pátek obvinila zadrženého lobbistu Ivo Rittiga z praní špinavých peněz. Právu to potvrdila jeho advokátka Katarína Kožiaková - Oboňová. Společně s ním je stíhán i jeho obchodní partner Peter Kmeť. Rittig podle své právničky obvinění odmítá a chápe ho jako šikanu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie u domu Iva RittigaVideo: Novinky

 
Článek

„Klientovi (Rittigovi) bylo sděleno obvinění pro spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, ostatním obviněným ještě navíc krácení daně. Klient je zadržen z důvodu koluzního, tedy hrozícího ovlivňování svědků,“ řekla Právu Kožiaková.

Druhým dechem ale doplnila, že zatím nemá informaci o tom, že by na Rittiga policie chtěla dát návrh na vazbu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Detektivové z protimafiánského útvaru (ÚOOZ) zadrželi Rittiga v rámci páteční razie v souvislosti s firmou Oleo Chemical. V jeho domě provedli domovní prohlídku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista v civilu opouští dům Ivo Rittiga na pražských Vinohradech, kde prováděli domovní prohlídku.

V rámci akce policie v pátek obvinila deset lidí z několika trestných činů jako krácení daně, porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění podle policie pracovali jako organizovaná skupina, vyváděli peníze z firmy Oleo Chemical.

Rittig přišel za policisty sám

Policie dorazila k Rittigovi do jeho vily na pražských Vinohradech v pátek kolem osmé hodiny ráno. Nebyl sice doma, ale jakmile se prý dověděl, že s ním chtějí detektivové mluvit, dohodl se s advokátkou, aby je sama kontaktovala. Po telefonické domluvě se pak dostavil k sobě domů v 11.30, kde na něj policisté i s jeho právničkou čekali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Auto opouští dům Ivo Rittiga na pražských Vinohradech, kde 26. září 2014 policie ČR prováděla domovní prohlídku.

„Tady (v Rittigově vile) zatím probíhají úkony jako domovní prohlídka, u které je osobně účasten i pan Rittig,“ uvedla dopoledne na dotaz Práva Rittigova právnička Kožiaková - Oboňová, zda policie Rittiga zadržela či dokonce obvinila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista v civilu opouští dům Ivo Rittiga na pražských Vinohradech, kde prováděli domovní prohlídku.

Doplnila pouze, že prohlídku dělá policie sama bez přítomnosti státního zástupce, ale detektivové jsou i na jiných místech v Praze. „A pravděpodobně ty úkony budou probíhat ještě další dva dny,“ dodala Kožiaková.

Zadrženi zakladatelé i právníci

Protimafiánský útvar v pátek zasahoval v souvislosti s firmou Oleo Chemical.

Kromě Rittiga jsou podle informací Práva obvinění oba zakladatelé společnosti Oleo Chemical Kamil Jirounek a Michal Urbánek, dále kolegové Kožiakové z právní kanceláře MSB Legal Karolína Babáková a David Michal, navíc i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť a bývalí zaměstnanci firmy Peskim.

Jejím vlastníkem je kyperská společnost Cheerlade Holdings, zastupovaná Kmetěm. V Peskimu byl jednatel i David Michal a stále tam působí jeho bratr Petr.

Biopaliva pro Čepro

Původně se spekulovalo o tom, že se stíhání týká zakázky této společnosti na dodávku bionafty pro pražský dopravní podnik z let 2010 až 2012.

Kožiaková-Oboňová ale Právu upřesnila, že Rittiga policie obvinila kvůli dodávkám biopaliv pro státní ropný gigant Čepro.

Prý v roce 2006 uzavřel smlouvu se společností Cokeville. Advokátka kontrakt označuje za neexistující, policie jej prý nechce předložit.

S firmou Cokeville zase měla smlouvu společnost Oleo Chemical. Kožiaková - Oboňová uvedla, že praní špinavých peněz mělo podle policie spočívat v toku financí na lince Oleo Chemical - Cokeville - Rittig.

Advokátka: Je to šikana

Podnikatel podle advokátky obvinění odmítá. „Připadá mu to už tak, že ho chce někdo dostat za každou cenu minimálně do vazby. Za poslední tři měsíce ho dvakrát zadrželi, opět má domovní prohlídku,“ uvedla.

„Už to skutečně vnímá jako nějakou šikanu jenom kvůli tomu, že se nějakým způsobem bráníme v médiích proti všem těm obviněním,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám