Hlavní obsah

Bílý prášek pro Zemana nebyl nebezpečný. Další dopis přišel na Úřad vlády

Novinky, val, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výhružný dopis adresovaný prezidentu Miloši Zemanovi nebyl podle mluvčí policejního prezidia nebezpečný. Ukázaly to první analýzy. Zeman již ve středu označil autora dopisu za „obecního blázna“. Podobný dopis došel ve čtvrtek na adresu Úřadu vlády, kde zasahuje policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková uvedla, že ještě probíhají expertizy, ale podle prvních výsledků nebyl bílý prášek nebezpečný.

„Momentálně probíhá zásah na Úřadu vlády, kam přišla podobná zásilka,“ řekla Novinkám Macalíková s tím, že více k případu zatím říct nemůže.

Na místě zasahovali i hasiči. „Byla tam jednotka z Petřin a z Hradu, ale víc kvůli tomu, že je to Úřad vlády, říct nemohu,” sdělila Novinkám mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Anonym Zemanovi vyčítal podporu ČR Kurdům

Do kanceláře prezidenta přišel bílý prášek ve středu dopoledne, na místo ihned vyjeli policisté a pyrotechnici, kteří ho zajistili a převezli na expertizy. Po pachateli policie pátrá.

Miloš Zeman se k prášku vyjádřil na tiskové konferenci při návštěvě Zlínského kraje. „V každé společnosti, a dokonce v každém městě je několik obecních bláznů a já pokládám ten dopis za dopis jednoho z obecních bláznů. Ve jménu Islámského státu protestuje proti vydávání zbraní Kurdům,“ prohlásil Zeman.

"Je psán takovým stylem, že ač nejsem psychiatr, troufal bych si tvrdit, že ten prášek bude buď mouka, nebo cukr, nebo v nejhorším případě prášek na praní,“ dodal prezident na středeční tiskové konferenci při návštěvě Zlínského kraje.

Kurdové v Iráku a Sýrii čelí ofenzivě ozbrojenců z Islámského státu. Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje munici v hodnotě 41 miliónů korun, konkrétně deset miliónů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm miliónů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. Celkem je to 500 tun materiálu ze starších zásob, u kterých se nepředpokládalo další využití.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám