Hlavní obsah

Podvodníci obcházejí domácnosti a vybírají kartičky VZP

Podvodníci se zaměřili na pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a vybírají od nich neplatné průkazy. Využili toho, že pojišťovna průkazy už od června mění, a tak se snaží získat osobní údaje včetně rodného čísla. Policie případy prověřuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech. Ilustrační foto

Článek

VZP má do února naplánovanou výměnu téměř čtyř miliónů průkazů, na kterých je uvedeno jméno a příjmení s rodným číslem. Tyto údaje se dají lehce zneužít.

„VZP upozorňuje, že s touto aktivitou nemá nic společného. Domů za klienty pracovníci pojišťovny zásadně nechodí a staré průkazy od nich nevybírají – je výhradně na každém člověku, co s propadlým průkazem udělá,“ uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý a doplnil, že „VZP postupuje podobná podezření policii k prošetření“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslední případ se podle něj stal na Novojičínsku, kde do pobočky dorazila žena ze Suchdola nad Odrou s tím, že domy obcházeli žena s mužem a vydávali se za pracovníky VZP. Tvrdili, že sbírají staré průkazy.

Pojišťovna podle svého vyjádření uvítá, pokud jí lidé staré průkazy donesou. Mohou je však sami přestřihnout a znehodnotit nebo si je nechat a schovat.

Pracovníci VZP také neobcházejí klienty, aby platnost průkazů zkontrolovali. „I tuto smyšlenku už podvodníci v minulých měsících opakovaně využili k tomu, aby si opsali osobní údaje pojištěnců. Ti pak často až dodatečně zjistili, že je kdosi bez jejich vědomí přeregistroval k jiné pojišťovně,“ uzavřel Tichý.

Reklama

Výběr článků

Načítám