Hlavní obsah

Policisté před soudem: Podle žalobce umlátili bezdomovce

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Nejdříve ho praštili pendrekem přes záda a pak ho kopali do břicha. Takový byl podle státního zástupce Martina Rykla zákrok dvou plzeňských policistů Jana Pergla (25) a Lukáše Zahradníka (26) proti osmapadesátiletému bezdomovci, který na následky zranění zemřel.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Pergl (vlevo) a Lukáš Zahradník u soudu

Článek

Případ z loňského října začal ve středu projednávat Krajský soud v Plzni. Za ublížení na zdraví s následkem smrti hrozí oběma strážcům zákona až 16 let vězení.

„S obžalobou nesouhlasím. Toho muže jsme vyzvali, aby šel s námi k vozidlu. Tam jsme si opsali jeho nacionále a ptali se ho, co dělal na ubytovně. Navrhl nám, že si vezme spacák a půjde spát jinam do města. Nechali jsme ho jít,“ uvedl u soudu Pergl.

Po ukončení útoku se o jeho zdravotní stav nijak nezajímali
státní zástupce

Pak se policisté vrátili do osady bezdomovců a řekli ostatním, že se s dotyčným domluvili, že odejde do města.

U soudu vyšlo najevo, že policisté o jednání s bezdomovcem nesepsali úřední záznam. Podle jejich vyjádření si tím chtěli ulehčit práci. „Bylo to proto, aby nadřízený neměl řeči, že jsme muže nepředvedli k výslechu na služebnu,“ vysvětlil Pergl. Podle něho jednání bezdomovce bylo pouhou malicherností.

Měli ho bít obuškem

Obžalovaní policisté měli muže fyzicky napadnout, přestože jim nekladl žádný odpor. Chtěli ho umravnit, aby už neobtěžoval lidi v nedaleké ubytovně. Pro muže si přišli do osady bezdomovců.

„Nejprve ho udeřili obuškem přes záda a poté odvezli na přilehlou betonovou cestu. Tam jej opakovaně pevnými služebními botami se silnou podrážkou značnou intenzitou kopali do oblasti trupu,“ popsal státní zástupce chování policistů. Podle něho napadenému muži zlomili žebro a natrhli slezinu.

„Po ukončení útoku se o jeho zdravotní stav nijak nezajímali. Spokojili se s tím, že je schopen samostatného pohybu a komunikace. Zanechali ho na místě a odešli,“ pokračoval Rykl. Bezdomovec zemřel o tři dny později na následky vnitřního krvácení.

„Policisté si s ohledem na podnapilost a chatrný zdravotní stav poškozeného museli být vědomi, že se nemůže jejich nečekanému a bezdůvodnému útoku nijak bránit. Věděli, že jsou v početní a fyzické převaze a že silným kopáním do oblasti trupu mu mohou způsobit vážné vnitřní zranění. Riziko jeho vzniku ještě zvyšovali tím, že proti němu útočili oba dva současně,“ uzavřel státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám