Hlavní obsah

Obviněný místostarosta Mariánských Lázní funkci nesložil, úplatky prý nebral

Mariánské Lázně

Petr Horký (zvolen za ČSSD), který byl ve čtvrtek zadržen a obviněn policií z přijímání úplatku, nadále zůstává místostarostou Mariánských Lázní. V úterý při jednání městské rady odmítl, že by cokoliv spáchal. Uvedl to starosta Zdeněk Král. Horký se ale už vzdal místa na kandidátce ČSSD pro podzimní komunální volby. Pozastavil také členství ve straně.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Místostarosta Mariánský Lázní Petr Horký

Článek

"Rada si vyžádala podání vysvětlení ke kauzám, které se týkají jeho osoby. Co se týká jeho zadržení a vyšetřování, tak popřel jakoukoliv vinu nebo spoluúčast," uvedl Král.

Radní zajímalo také to, jestli se vyšetřování týká vodárenské společnosti Chevak. Horký to potvrdil, ale podle starosty nechtěl být konkrétní. O svém dalším působení na radnici se chce ještě Horký poradit se stranickými kolegy.

"V případě, že by se rozhodl odstoupit, bude rada pokračovat do konce svého mandátu v neúplném složení a post místostarosty nebude už obsazován, protože by se jednalo jen o pár dnů," dodal Král.

Případ se týká hlasování na valné hromadě

Chebský státní zástupce Viktor Böhm v úterý řekl, že případ se dotýká hlasování Horkého na valné hromadě společnosti Chevak v roce 2012. Bližší okolnosti ale neuvedl.

V roce 2012 Horký zastupoval město na valné hromadě společnosti Chevak, která na Chebsku provozuje vodovody a kanalizace a v níž mají většinový podíl města a obce na Chebsku.

Menšinový podíl ve firmě má pak německá firma Gelsenwasser AG. Ačkoli měl Horký tehdy od rady úkol hlasovat proti odvolání tří členů představenstva, hlasoval nakonec opačně. V rozporu s úkolem od rady hlasoval tehdy i pro zablokování výplaty dividend. Výsledkem nakonec byly radikální změny ve vedení Chevaku, když posílila velká města, zejména Cheb.

Podnikatel Vítek zůstává ve vazbě

Jestli by ale hlasování mohlo být důvodem trestního stíhání, zatím není jasné, stejně tak jako role podnikatele Jaroslava Vítka, který byl zadržen ve stejné věci a zůstává ještě ve vazbě. Podle některých spekulací může být za vším i předvolební boj. Horký byl významnou postavou ČSSD v kraji, byl svého času i náměstkem hejtmana.

Horký i Vítek byli obviněni z přijetí úplatku v souvislosti s obstaráním věci veřejného zájmu. Za to jim hrozí tři až deset let vězení nebo propadnutí majetku, pokud ho spáchá úřední osoba.

Reklama

Výběr článků

Načítám