Hlavní obsah

Bratři zmlátili muže, který pomáhal jejich příbuznému. Jeden dostal pět let vězení

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Údery zaťatou pěstí a opakovanými kopy se loni 7. září v Chomuticích na Jičínsku vrhli sourozenci Jan (21) a Michal (25) Muchovi na muže, který chtěl pomoci jejich jedenáctiletému příbuznému sraženému z kola automobilem. Domnívali se, že je viníkem nehody, a chtěli se mu zřejmě pomstít. Následně starší z bratrů napadl i dalšího muže, který chtěl poškozenému pomoci.

Foto: David Taneček, ČTK

Obvinění Jan (vlevo) a Michal Muchovi.

Článek

Za to je v úterý potrestal Krajský soud v Hradci Králové, když je uznal vinnými z těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a z přečinu výtržnictví, oboje spáchané ve spolupachatelství. Zatímco mladšímu Janovi byl tříletý trest vězení podmíněně odložen na pět let, starší Michal by měl strávit za mřížemi pět let. Rozsudek však není pravomocný, neboť státní zástupkyně a Michal Mucha si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Podle soudce Miloslava Ježka rozhodla o rozdílu v uděleném trestu skutečnost, že starší z bratrů si během potyčky počínal agresivněji, navíc byl v minulosti již soudně trestán, i když ne pro úmyslný trestní čin. Jeho tresty však nevedly k nápravě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bílé svině, my si vás najdeme, zabijeme vás

Hlavní líčení začalo v pondělí. Obžalovaní během své výpovědi vyjádřili lítost nad svým chováním, ovšem odmítli, že by napadeným vyhrožovali a nadávali jim. „K napadení došlo, ale my jsme se jen bránili. Nesouhlasím, že bychom nadávali. Chytil mne pod krkem. Slušně jsme se zeptali a on mě chytil pod krkem,“ uvedl mimo jiné během výpovědi u soudu nezaměstnaný Jan.

 Žádný rasismus v tom nebyl, tvrdí obžalovaný

Na místo nehody se oba vypravili hned poté, co jim o sražení bratrance řekla teta. Chtěli se zeptat, proč bratranci nikdo nezavolal záchranku. „Žádný rasismus v tom nebyl,“ dodal druhý obžalovaný s tím, že se jeho bratr s poškozeným hádal a strkali do sebe, proto šel taky. Přiznal ale, že poškozeného dvakrát udeřil.

Podle žaloby však během incidentu zazněla i slova: „Bílé svině, my si vás najdeme, zabijeme vás, zmlátíme vás, my víme, kde bydlíte, zabijeme i celou tvoji rodinu.“

Foto: David Taneček, ČTK

Obviněný Michal Mucha.

„Útok směřoval zejména proti hlavě poškozeného a oblasti celé horní části jeho těla, kdy tímto jednáním způsobili poškozenému poranění hlavy a trupu, a to dislokovanou frakturu nosních kostí. Zranění si vyžádalo lékařské ošetření v oblastní nemocnici s následnou operací a celkovou dobou léčení 7 týdnů,“ popsala následky útoku státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Rasové nadávky nebyly součástí útoku

Proč nakonec oba obžalovaní nebyli odsouzeni z rasově motivovaného činu, odůvodnila státní zástupkyně Lenka Faltusová tím, že v průběhu projednávání kauzy u soudu se ukázalo, že nadávky a vyhrožování s případným rasovým motivem nebyly součástí útoku. „Zazněly až za situace, kdy již byli obžalovaní drženi svými rodinnými příslušníky ve vzdálenosti od poškozených,“ vysvětlila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám