Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil výjimečný trest za ubití muže

Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil Petru Rohelovi výjimečný trest 25 let vězení za vraždu muže z Frenštátu pod Radhoštěm. Oběť měl Rohel surově ubít a následně tělo ukrýt do kompostu. Po vraždě si z domu oběti odnesl cennosti za několik desítek tisíc korun a přivlastnil si i osobní vůz, s nímž později havaroval. Verdikt byl zveřejněn v databázi NS.

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Rohel na archivním snímku

Článek

Pachatel se s 53letým mužem seznámil v listopadu 2012, pod nezjištěnou záminkou si domluvili schůzku v rodinném domě oběti. Tam útočník muže bil tupým předmětem do hlavy a bodal do krku, prakticky mu rozdrtil lebku.

V dovolání k NS Rohel znovu popřel, že by oběť usmrtil. Soudům se podle něj nepodařilo přesně zjistit jeho pohyb v osudnou noc, nevyjasnil se motiv, nenašla se vražedná zbraň, biologické stopy prý neodpovídají okolnostem. Už dříve Rohel uvedl, že náhodou našel mrtvolu oběti v obývacím pokoji, zpanikařil a tělo ukryl, aby na něj nepadlo podezření.

Soudci Rohelovo dovolání odmítli. "NS nesdílí názor, že soudy nižších stupňů v projednávaném případě zjišťovaly skutkový stav věci povrchně, nebo že by dokonce jejich rozhodnutí byla v tomto směru toliko projevem nepřípustné libovůle," stojí v usnesení senátu s předsedou Eduardem Teschlerem.

Nyní má Rohel už pouze možnost podat ústavní stížnost. Musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám