Hlavní obsah

Za nehodu v Lopeníku může řidič, řekl u soudu znalec. Obžalován je ale komisař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště
Aktualizováno

Nehodu v Lopeníku na Uherskohradišťsku při rallye na podzim 2012 způsobil řidič závodního auta. U soudu to v pondělí řekl znalec z oboru dopravy František Kropáč. Při tragédii zemřely čtyři dívky. Z nehody se ale zpovídá třiadvacetiletý Petr Plášek, který podle obžaloby coby traťový komisař z řad dobrovolníků nevykázal dívky z místa, kde podle pořadatelů neměly co dělat.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Petr Plášek u jednoho z předchozích přelíčení u Okresního soudu v Uherském Hradišti

Článek

Vůz Mitsubishi Lancer řídil advokát Michael Bartončík. Auto podle Kropáče zanechalo na horizontu několik desítek metrů před místem střetu brzdné stopy. Podle znalce řidič brzdil kvůli tomu, že se na horizontu nacházela prohlubeň. Právě to, že brzdil, byla podle znalce chyba. Místem Bartončík projel rychlostí přes 150 kilometrů v hodině, některá auta tudy jela i rychleji.

"Mezní rychlost byla 200 kilometrů za hodinu. Nebylo nutné, aby řidič při průjezdu prohlubní reagoval intenzivním brzděním," uvedl znalec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Automobil začal být po dupnutí na brzdu směrově nestabilní a dostával se do smyku. Vyjel mimo vozovku a po nárazu do kanálové vpusti se podle znalce stal neovladatelným. Následně smetl před domem dívky a skončil v betonovém základu plotu. Bartončík den po nehodě uvedl, že při průjezdu úsekem preventivně brzdil. U soudu v únoru odmítl, že by chyboval.

Při tragédii zahynula sedmiletá dívka, dvě osmnáctileté a jedna dvacetiletá.

Označení nebylo dostatečné

V případu je obžalován Petr Plášek, který měl dívky z místa u plotu, kde se nacházely, vykázat. Mladík se brání tím, že nebyl dostatečně proškolen a na místě, kde se nehoda stala, chybělo značení. To pořadatelé odmítají.

Foto: Petr Marek, Právo

Na místo neštěstí v Lopeníku přicházeli v neděli s květinami pozůstalí a další místní občané.

Stejně jako Plášek ale vypovídali i další. Ani podle příbuzné jedné z obětí nebylo označení místa dostatečné. "Neviděla jsem velké cedule, že někde nesmím stát nebo někam jet. Pokud bylo někde něco na stromech, tak jsem si toho nevšimla," uvedla.

Podobně se vyjádřil i starosta obce Antonín Dulínek. Dobrovolníci z Lopeníku podle něj nebyli dostatečně kvalifikovaní na to, aby závod zvládli. Pořadatelé mu prý slíbili, že na trati budou lidé, kteří mají zkušenosti ze zlínské Barum Rally. Podle starosty navíc nebylo okolí trati dostatečně označené a lidé nevěděli, kde se mají pohybovat. To u soudu tvrdili i další svědkové.

Podle hlavního pořadatele Petra Bujáčka by se ale tragédie nestala, kdyby Plášek dívky ze zakázaného prostoru vykázal či zavolal vedoucímu rychlostní zkoušky, aby závod přerušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám