Hlavní obsah

V ústavu v Hrabyni unikl ze sklepa oxid chloričitý

Právo, hon
Hrabyně

Dvě stovky lidí musely být v pondělí evakuovány při ranním úniku oxidu chloričitého ze sklepní části Rehabilitačního ústavu v Hrabyni na Opavsku. Při úniku naštěstí nebyl nikdo zraněn, na místě ale muselo zasahovat asi pětadvacet hasičů.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Na místě muselo zasahovat asi pětadvacet hasičů.

Článek

K úniku došlo před devátou hodinou ranní. „Při použití běžných chemických látek pro úpravu vody pro rehabilitační bazén došlo k záměně dvou látek v plastovém sudu a úniku chlornaté látky z jednoho sudu do sklepních prostor,“ popsal příčinu havárie mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Dvě stovky lidí musely být v pondělí evakuovány při ranním úniku oxidu chloričitého.

„Hasiči v protichemických oblecích vynesli nebezpečný sud na otevřené prostranství a místo opáskovali. Na jejich pokyn bylo preventivně evakuováno 150 pacientů, kteří se nacházeli v rehabilitační části ústavu. Do bezpečí vyšších pater odtud odešlo i 42 zaměstnanců ústavu,“ dodal mluvčí.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči v protichemických oblecích vynesli nebezpečný sud na otevřené prostranství a místo opáskovali.

Hasiči sklepní prostory odvětrávali a měřili obsah oxidu chloričitého v ovzduší. „Několik připravených přetlakových ventilátorů nemuselo být nakonec použito. Hasiči pak zkontrolovali, že chemické látky v sudu již nereagují a že jeho teplota znatelně klesá. Likvidaci obsahu sudu zajistí ústav,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám