Hlavní obsah

Vlastního bratra bodl do krku, za vraždu si odsedí 13 roků

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Ladislava Špundu (37) z Haňovic na Olomoucku za to, že zavraždil svého bratra Romana (35). Rozsudek zatím není pravomocný, neboť obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Petr Marek, Právo

Ladislav Špunda u olomouckého krajského soudu.

Článek

Starší z bratrů sice svou vinu na smrti mladšího přiznal, odmítl však, že by měl v úmyslu vraždit. „Vrahem se necítím. Vůbec jsem nevěděl, že jsem ho bodl,“ řekl už dříve u KS Ladislav Špunda s tím, že vše začalo, když se jeho bratr vrátil opilý z hospody domů.

„Já jsem v té chvíli právě dopil půllitrovou láhev vodky, polovina mi v ní zbyla z včerejška, a chtěl jsem si jít do koupelny zakouřit,“ uvedl s tím, že bratr začal křičet, že se kouřit nebude, vrhl se na něj, chytil ho pod krkem, a když ho obžalovaný odstrčil, zaútočil na něj bratr židlí.

Když nepil, šlo to s ním. V opilosti však vyvolával konflikty a fyzicky mě napadal.
odsouzený

„Dostal jsem strach a vzal na svou obranu, co bylo po ruce. Bohužel to byl nůž. On však dál útočil, počínal si jako nepříčetný. Pak najednou skončil pod radiátorem, kde zůstal ležet. Vypadalo to, že si narazil hlavu. Když ležel, propleskával jsem ho a viděl jsem, že má na krku dírečku, z níž mu teče krev. Myslel jsem, že jde jen o škrábnutí,“ řekl dále Ladislav Špunda.

Soužití bylo divoké 

Soužití s bratrem bylo podle něj divoké. „Když nepil, šlo to s ním. V opilosti však vyvolával konflikty a fyzicky mě napadal. Zhruba jednou za měsíc to řešila i policie. Já sám jsem si ale nikdy nezačal. Vždy jsem se jen bránil,“ vypověděl obžalovaný.

„Tvrzení Ladislava Špundy o tom, že se jen bránil, nelze akceptovat. Důkazy to jednoznačně vyvracejí. Musel si být vědom, že když tak masívně zaútočí nožem na krk, může bratra zabít,“ prohlásil předseda senátu Vladimír Hendrych a dodal, že trest na samé spodní hranici zákonné sazby (11 až 18 roků), který navrhovala státní zástupkyně, by byl nepřiměřeně mírný.

„Obžalovaný již byl v minulosti pro násilnou trestnou činnost odsouzen. Navíc zabil bratra a z malicherné příčiny,“ konstatoval Hendrych.

Případ se odehrál loni 26. října v kuchyni rodinného domku v Haňovicích. Obžalovaný nejdříve pil alkohol, pak se začal s bratrem hádat, nakonec ho bodl kuchyňským nožem do krku. Smrtelná rána byla hluboká jedenáct centimetrů, nůž mimo jiné přeťal krční tepnu. Roman Špunda na místě vykrvácel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám