Hlavní obsah

Soud osvobodil německého prvomájového řečníka, který chtěl vyhnat přistěhovalce

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Německý aktivista Robin Siener mohl ve čtvrtek spokojeně odejít od brněnského městského soudu. Po třech letech byl totiž osvobozen za svou řeč, kterou pronesl při brněnské prvomájové demonstraci v roce 2011 uspořádané Dělnickou mládeží. Podle soudkyně Dagmar Bordovské byl sice projev demagogický a hraniční, ale nakonec ho neposoudila jako trestný. Sienerovi hrozily až dva roky vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Robin Siener mohl být s verdiktem spokojen.

Článek

„Můj projev byl kritikou kapitalismu. To, že jsem Němec a politicky aktivní, ještě neznamená, že jsem neonacista. Použil jsem slova, která jsou v Německu při projevech běžná a slýcháme je i od dalších politiků,“ hájil se Siener.

Podle řečníkova obhájce Roberta Cholenského projev neobsahoval nic, co by mohlo být považováno za hanobení rasy nebo podněcování k nenávisti, jak naopak tvrdil státní zástupce.

„Klient spoléhal na to, že když by takový projev mohl bez obav pronést v Německu, logicky by neměl mít problém ani tady. Projev navíc zaslal dopředu organizátorům, kteří ho předložili magistrátu,“ prohlásil advokát.

Projev byl na hraně

Přizvaný znalec projev charakterizoval jako nevybíravou kritiku soudobých poměrů, která měla cílit na slabší sociální vrstvy. „Projev je rasistický a nenávistný, měl výrazné znaky podněcování k násilí,“ konstatoval znalec.

Soudkyně Bordovská zdůraznila, že projev byl opravdu na hraně. „Jsou tu ale pochybnosti, zda by se měl hodnotit jako trestný čin,“ vysvětlila zprošťující verdikt soudkyně.

Siener pronesl svou řeč před asi pětistovkou pravicových extremistů, kteří nadšeně aplaudovali jeho slovům o tom, kolik pracovních sil sem ještě kapitalisté chtějí dotáhnout z Afriky nebo Indie, a ptal se, jak daleko to ještě půjde, než lidé vezmou lopaty a pochodně a vyženou přistěhovalce z pevnosti Evropa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám