Hlavní obsah

Solárníci napadli soudce pro podjatost, proces se může protáhnout

– Brno
Právo, pko

Soudce je podjatý, vyhrožuje klientům vězením a už je rozhodnutý, jaký verdikt vynese. Taková obvinění snesli na hlavu předsedy trestního senátu brněnského krajského soudu Aleše Novotného někteří obhájci v kauze solárníků a pracovníků Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v čele s jeho předsedkyní Alenou Vitáskovou. Obhájci proto soudce Novotného vyzvali, aby se z případu vyloučil pro podjatost.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obžalovaní přichází k jednomu z minulých jednání.

Článek

Senát po poradě něco takového odmítl, obhájci si proto budou stěžovat u Vrchního soudu v Olomouci, což může projednávání případu značně prodloužit, což mohl být i jeden z cílů, kterého se obhájci snažili dosáhnout.

Námitku podjatosti vznesli obhájci obžalovaného revizního technika Vladimíra Čimpery a majitelů solárních elektráren bratří Alexandra a Zdeňka Zemkových. „Podjatost předsedy Novotného plyne z jeho nekorektních výroků na adresu obžalovaných nebo některých svědků. Mého klienta například poučil o tom, že by měl mluvit pravdu, i když obžalovaný se může hájit všemi prostředky,“ tvrdil Čimperův advokát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pozadu nezůstal ani advokát Alexandra Zemka, který tvrdil, že soudce se k jeho klientovi choval nekorektně, když ho upozornil, že advokáti jej sice mohou zastupovat, ale do vězení za něj nepůjdou.

„I při výslechu předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové ji upozorňoval (soudce - pozn. red.), že jí hrozí vězení. Už je dopředu rozhodnutý o verdiktu a podle toho vede výslechy,“ dokazoval advokát.

Soud se blíží ke konci 

Čtyřčlenný senát námitky advokátů smetl ze stolu. „V namítaných případech, kdy jsem hovořil o hrozbě vězení, šlo o situace, kdy jsou obžalovaní v problému, jsou stíháni a hrozí jim trest. To neznamená, že jim bude uložen, ale když už je ten člověk obviněn, musí počítat s tím, že může dostat i nějaký trest, když proces dopadne v jeho neprospěch. Proto má jejich vysvětlení celé situace pro soud velkou hodnotu,“ odmítl výtky o podjatosti soudce Novotný.

Obhájci si své výtky k senátu nechali na chvíli, kdy se proces ohledně zapojení dvou solárních elektráren na Chomutovsku blíží ke konci. Pokud by uspěli a vrchní soud, eventuálně Ústavní soud,  by jim dal za pravdu, celý případ by se musel začít projednávat od začátku s jiným předsedou senátu, což by znamenalo mnohaměsíční prodlevu. S námitkami podjatosti bojovala obhajoba i proti státnímu zástupci, ovšem neúspěšně.

V celé kauze jde o to, že ERÚ vydal licenci dvěma elektrárnám bratří Zemků 31. prosince 2010, tedy jen několik hodin předtím, než dramaticky poklesly výkupní ceny pro solární elektrárny. Obžaloba má za to, že elektrárny i přes vydání licence nebyly dokončené, čímž by měla za dobu jejich provozu vzniknout škoda až dvě miliardy korun. Obžalovaným hrozí v případě uznání viny až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám