Hlavní obsah

Drážní tank vyprošťuje vykolejený vlak s uhlím na Chlumecku

Právo, Ludmila Žlábková

Na železniční trati mezi Hradcem Králové a Prahou pokračuje vyprošťování vykolejeného vlaku s uhlím. K nehodě došlo v neděli večer zhruba kilometr od stanice Převýšov a od té chvíle je celý úsek pro dopravu uzavřen. Zničeno totiž bylo asi 350 metrů kolejí. Oprava bude trvat minimálně do konce tohoto týdne.

BEZ KOMENTÁŘE: Drážní tank vyprošťuje vykolejený vlak s uhlím na ChlumeckuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Havárii, při níž skončilo 15 z 32 vagónů mimo koleje, z toho dva se převrátily na bok, vyšetřuje policie pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

„Musíme vyvrátit, případně potvrdit, zavinění jakékoliv osoby, které by se týkalo kontroly technického stavu nejen kolejiště, ale samozřejmě i vlaku. Zkoumáme, zda proběhly všechny kontroly, revize v daných periodách,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Následky nehody pomáhá odklízet speciální tank

Podle ní už policisté vyloučili pochybení strojvedoucích. „Nepotvrdil se ani alkohol, ani žádné nebezpečné jednání či chování těch, kdo v danou chvíli za vlak odpovídali,“ ujistila.

S vyprošťováním pomáhá tank

S vyprošťováním vykolejených vagonů pomáhá od středy speciální tank. S ním železniční hasiči vyrazili už kolem půl páté ráno z Prahy, na místo dorazili krátce před devátou.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Některé vagóny se převrátily na bok.

„Dva vozy, které byly na boku, se mu během dne podařilo odtáhnout mimo a nyní vytahuje další vagón, který je až po nápravy zaražený ve změti, která zbyla z původních kolejí,“ uvedl po poledni mluvčí Správy dopravní železniční cesty Jakub Ptačinský s tím, že během odpoledne má dorazil druhý vyprošťovací tank.

„Nejtěžší přípravné práce na oddělení jednotlivých vagonů autogenem skončily, tanky je budou postupně vytahovat buď na koleje či mimo ně. Bude záležet na rozhodnutí majitele vagonů, kterým je firma ČD Cargo,“ řekl Ptačinský,

Celková škoda se odhaduje na 3,5 miliónu

Podle prvních odhadů se výše škody vyšplhala na 2,5 miliónu na poškozené trati a milión korun na vlaku. Zraněn nikdo nebyl.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na místě nehody jsou koleje zcela zničené.

„Tato nehoda je mimořádná zejména svým rozsahem, kdy došlo skutečně k totálnímu zničení téměř 400 metrů tratě. Také takto masivní nasazení techniky, včetně vyprošťovacích tanků, v místě, kde nejsou žádné komunikace, které by nám pomáhaly, je svým způsobem unikátní,“ míní Ptačinský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám