Hlavní obsah

Opilou manželku zmasakroval a pak si šel lehnout

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Manželská hádka, která vypukla letos na konci května v jednom z bytů domu v České Třebové na Orlickoústecku, skončila tragicky. Třiapadesátiletý Karel Pek napadl svou manželku (49) a poté, co jí zasadil nejméně 23 ran různými předměty, nechal ji ležet na zemi a odešel spát do ložnice. Žena do rána zraněním podlehla.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Karel Pek před zahájením hlavního líčení.

Článek

Pek byl obžalován z vraždy a nyní se jeho případ projednává u Krajského soudu v Hradci Králové.

K osudné manželské hádce došlo z 29. na 30. května. „Přišel jsem domů z práce a ona byla opilá. Byt byl neuklizený, nebylo nakoupeno. Poslal jsem ji spát a šel na nákup,“ začal vzpomínat na průběh událostí obžalovaný Pek. V podvečer se však žena vzbudila a došlo k rozepři.

Ráno nereagovala na mé buzení. Omyl jsem jí obličej, hledal tep a začal dávat umělé dýchání.
obžalovaný

„Naše hádka se stupňovala, až došlo na přetahování předmětů, možná nějaké facky. Byla to spíš lehká rvačka. V minulosti už něco takového bylo, ale tak to negradovalo,“ dodal.

Židli jí rozbil o hlavu

„Poté, co mu poškozená ze stolu shodila notebook, udeřil ji v kuchyni do hlavy dřevěnou židlí, kterou o ni rozbil. Poté, co se poškozená přesunula do ložnice k počítači a silně krvácela, ji obžalovaný odtáhl do koupelny bytu a zde jí zasadil další úder laminovými dvířky od koupelnové skříňky, které se v důsledku úderu rozbily.

Poté ji odvedl zpět do kuchyně, kde pokračoval v jejím napadání. Udeřil ji do různých částí těla, a to kladivem do kolene a hýždí, následně ji napadl gumovou paličkou, kuchyňským prkénkem, které se rozlomilo, a dřevěnou stoličkou, kterou v důsledku úderů o tělo poškozené rozštípal,“ přibližuje průběh rvačky obžaloba.

Žena prý chtěla jít za manželem do ložnice, ale byla znečištěná, tak jí to zakázal. Sám si šel lehnout. „Ráno nereagovala na mé buzení. Omyl jsem jí obličej, hledal tep a začal dávat umělé dýchání,“ připomněl obžalovaný. Zavolal záchranku, lékař však již jen konstatoval smrt.

„Poškozená zemřela v důsledku úrazového a krvácivého šoku při mnohočetných tupých poraněních hlavy, trupu a končetin okolo druhé hodiny v noci,“ dodal státní zástupce Milan Vacek.

Nechtěl ji prý zabít

Hádku a rvačku Pek před trestním senátem nepopíral, že by však měl v úmyslu ženu zabít, kategoricky odmítl. Kamenem úrazu prý byl v jejich soužití manželčin alkoholismus. Už jednou kvůli němu zažádal o rozvod.

Kdybych věděl, že jsem jí mohl pomoct zavoláním sanitky, zavolal bych ji.
obžalovaný

„Hádali jsme se kvůli jejímu pití. Trvalo to asi 15 let. Čtrnáct dní tři neděle byla perfektní, starala se o domácnost. Pak se jak blesk z čistého nebe opila, přestala uklízet a zmizela třeba na týden. Často bývala s bezdomovci u obchodních domů. Nebo se válela na náměstí. Často jsem za ni platil pokuty a záchytku,“ uvedl mimo jiné obžalovaný.

„V práci se mi smáli”

Pro její alkoholické excesy prý byl terčem posměchu i on. „V práci se mi smáli, že si to doma nedokážu zorganizovat. Ale bylo to marné, jak když házíte hrách na zeď,“ povzdechl si. Sám sebe nepovažuje za alkoholika.

„Nejsem abstinent, ale piju spíš společensky. Do restaurací jsem nechodil,“ odpověděl soudci na dotaz, jak to je s jeho náklonností k alkoholu. Po činu mu však naměřili 2,5 promile alkoholu v krvi.

„Kdybych věděl, že jsem jí mohl pomoct zavoláním sanitky, zavolal bych ji. Měl jsem ale upito a nepřikládal jsem tomu důležitost. Hrozně mě to mrzí, byla to má láska. Když nepila, byla úplně vynikající. Měli jsme společné koníčky. Kdybych ji chtěl zabít, vytáhnu z trezoru pistoli a zastřelím ji,“ upozornil obžalovaný na skutečnost, že byl legálním držitelem střelné zbraně.

Pek je ohrožený trestní sazbou 15 až 20 let vězení nebo trestem výjimečným, tedy až doživotním. Hlavní líčení bude pokračovat i ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám