Hlavní obsah

Odvolací soud zpřísnil Janouškovi trest: 4,5 roku natvrdo

Právo, ČTK, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze poslal Romana Janouška za těžké ublížení na zdraví na 4,5 roku do vězení za sražení tehdy 51leté ženy v opilosti. Řídit nesmí sedm let. Jeho odvolání soud zamítl jako nedůvodné. Zvýšil tak původní tříletý trest, který mu uložil městský soud. Janoušek se vynesení verdiktu osobně zúčastnil. Rozsudek je pravomocný.

Odvolací soud v září 2014 zpřísnil Romanu Janouškovi trestVideo: Novinky

 
Článek

"Zvolená sankce není zcela přiměřená, jeví se mírná ve vztahu k okolnostem, za jakých byla tato trestná činnost spáchána," uvedla k původně uloženému trestu předsedkyně odvolacího senátu Jaroslava Maternová.

Podle senátu se Janoušek nepokusil ženu zavraždit. "Pokud by chtěl vyvolat fatální následek, mohl zvolit mnohem vyšší rychlost. Pak by poškozené nebylo pomoci. Šlo mu primárně o to, aby se vyhnul kontaktu s poškozenou a dalšími osobami," konstatovala soudkyně.

Janoušek dorazil k odvolacímu souduVideo: Novinky

Janouškův advokát Vít Široký médiím řekl, že Janoušek zřejmě bude chtít podat dovolání. To, jaké dovolací důvody případně uplatní, právník zváží až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

Žalobce navrhoval sedm let 

Před vynesením rozsudku hovořil před soudem státní zástupce, obhájce i Roman Janoušek.

Státní zástupce navrhl dopoledne Janouškovi vyšší sedmiletý trest vězení a „delší než pětiletý“ zákaz řízení. Trest žalobce navrhl i v případě, že soud nevyhoví obžalobě a nepřekvalifikuje Janouškův čin na pokus o vraždu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek před vynesením rozsudku u Vrchního soudu v Praze

Podle žalobce Městský soud v Praze přecenil polehčující okolnosti jako předchozí bezúhonnost pachatele a to, že ženu odškodnil, a naopak dostatečně nezohlednil brutalitu, s níž ženu svým vozem napadl.

Pořád za mnou jezdila auta, před domem mi stály autobusy... Neřešil jsem vlastně dopravní nehodu, myslel jsem, že je to na mě nějaká past.
Roman Janoušek

Obhájce Vít Široký naopak tvrdil, že celé dokazování probíhalo nestandardně. Vadilo mu použití odposlechů Janouška pořízených v jiné kauze, interpretace výpovědí svědků i znaleckých posudků. Znalce z oboru dopravy a soudního lékařství, které navrhl už městskému soudu, chtěl Široký vyslechnout znovu.

Údajně to byla provokace

Samotný Janoušek ve své závěrečné řeči soudu zopakoval, že ženu, již srazil, před nehodou neviděl.

„Seděl jsem bezradně na lavičce, pak přijeli policisté a novináři. Novináři možná dřív. Řekli mi, že jsem srazil nějakou ženu. Teprve pak jsem telefonoval,“ uvedl na adresu důkazu v podobě telefonátu s manželkou.

Policisté demonstrují sražení ženy pomocí figurínyVideo: Novinky

Podnikatel tvrdí, že předchozí srážku s automobilem považoval za provokaci.

„Pořád za mnou jezdila auta, před domem mi stály autobusy... Neřešil jsem vlastně dopravní nehodu, myslel jsem, že je to na mě nějaká past,“ popsal své pocity po nehodě.

Omluvil se rodině

Opět se také omluvil poškozené ženě i její rodině. „Vrátit to nemohu. Je mi jasné, že finanční satisfakce jí nikdy nenahradí šok, který musela prožít,“ dodal s tím, že činu lituje, i když se ho prý nedopustil úmyslně.

Městský soud v Praze letos v dubnu Janouška nepravomocně poslal na tři roky do vězení za těžké ublížení na zdraví s nepřímým úmyslem. Vyslovil mu také pětiletý zákaz řízení.

Proti verdiktu se však odvolal nejen odsouzený lobbista, který žádal zproštění obžaloby nebo podmíněný trest, ale i státní zástupkyně, které rozsudek připadal naopak příliš mírný. Janouška obžalovala původně z pokusu vraždy, za který by mu hrozilo až 18 let vězení.

Janoušek 51letou ženu vietnamské národnosti srazil v březnu 2012 svým porsche, když se ho snažila zastavit na útěku od opilecké dopravní nehody. S rodinou poškozené se pak dohodl na finančním odškodnění, které bylo loni vyplaceno.

Reklama

Související témata:

Související články

Janoušek vyfasoval přísnou soudkyni

Odvolání lobbisty Romana Janouška proti tříletému trestu, který mu vyměřil na jaře soud za sražení ženy autem, bude posuzovat senát vedený Jaroslavou...

Výběr článků

Načítám