Hlavní obsah

Požár tkalcovny v Těchoníně způsobil škodu za 62 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těchonín (Orlickoústecko)

V Těchoníně na Orlickoústecku v pátek odpoledne hořela tkalcovna, škoda byla předběžně vyčíslena na 61,9 miliónu korun. Asi 30 zaměstnanců z objektu v pořádku odešlo, čtyři lidé se nadýchali kouře.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči zasahují u požáru tkalcovny v Těchoníně

Článek

Oheň a kouř poničily stroje, přízi, tkaniny a elektroinstalaci. Na webu hasičů to uvedla mluvčí pro Pardubický kraj Vendula Horáková. Požár patří podle způsobené škody mezi nejhorší v letošním roce.

Původně hasiči uváděli jednoho člověka, který se nadýchal kouře, a škodu přibližně milión korun. "Čtyři osoby, které se snažily požár uhasit ještě před příjezdem hasičů, se nadýchaly jedovatých zplodin hoření a byly ošetřeny zdravotnickou záchrannou službou," upřesnila později mluvčí. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 16:29, zhruba hodinu po oznámení.

Kvůli zkratu v motoru lehlo popelem osm stavů

Ze zhruba 80 tkalcovských stavů v objektu oheň zcela zničil osm. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada tkacího stroje, konkrétně zkrat v motoru.

Starší objekt byl při požáru celý zakouřený, hasiči ho odvětrávali přetlakovou ventilací a také rozbili několik světlíků na střeše. Dostat kouř z budovy se podařilo krátce před 18:00. U ohně zasahovalo osm hasičských jednotek s 11 cisternami.

Textilní továrna stojí v Těchoníně od roku 1908. V roce 1995 podnik se zastavenou výrobou koupila německá firma Kümpers, která vyrábí technické, bytové a dekorační tkaniny.

Rekord  drží Lanškroun

Letos zatím nejničivější byl oheň v dubnu při požáru galvanovny v Lanškrouně, kde poškodil nebo zcela zničil majetek asi za 200 miliónů korun.

Padesátimiliónovou škodu podle odhadů hasičů a policistů způsobil únorový požár areálu pekáren na okraji Kladna. A když počátkem března téměř shořela památkově chráněná chata Libušín na Pustevnách, vyčíslili odborníci škodu na 80 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám