Hlavní obsah

Protikorupční policie zasahovala v bance Oberbank, přišla si pro 100 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie zasahovala na několika pobočkách banky Oberbank v Praze a Brně. Policie si do banky přijela pro téměř 100 miliónů korun z účtu firmy Edbusy, jež banka měla podle soudu vydat, ale nesplnila to. Banka se proti tomu ohradila. Edbusy nabízela výhodné úvěry, peníze pak pachatelé vyváděli do zahraničí. Policie v případu zadokumentovala 11 500 poškozených.

Protikorupční policie zasahovala v bance OberbankVideo: Novinky

 
Článek

„Policie vykovává rozhodnutí soudu k odnětí peněžních prostředků bance, protože banka neplnila rozhodnutí dobrovolně na výzvu soudu,” řekl Novinkám vrchní žalobce Michal Galát.

Peníze by se měly dostat nejdřív na depozitní účet soudu. „Poté budou peníze předány poškozeným. Jde konkrétně o 93 672 000,“ řekl Galát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policisté podle něj berou peníze hotově, protože bezhotovostně to není možné, vzhledem k tomu, že třetí osoby nemají přístup k interním bankovním účtům.

Oberbank se ale ohradila proti postupu soudu a policie. Podle ní policie odebírá hotovost třetích stran, které nemají s Edbusy nic společného. Vyplývá to z prohlášení vedení banky, která se hodlá bránit všemi zákonnými prostředky.

„Centrálu navštívilo několik policistů, nic víc vám k tomu ale nemohu říct, protože to podléhá bankovnímu tajemství,” řekla Novinkám mluvčí banky Štěpánka Slavíková.

„Na základě příkazu Krajského soudu v Brně provádíme úkony trestního řízení v několika pobočkách jedné banky, a to v Praze a Brně. Příkaz byl vydán v souvislosti se společností Edbusy,” potvrdil Novinkám mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Obžaloba z podílnictví 

Kriminalisté už v červnu navrhli obžalovat čtyři lidi z podílnictví v souvislosti s údajným odčerpáním 205 miliónů korun ze společnosti Edbusy.

Čtveřice údajně nejprve po vzájemné dohodě vyvedla z Edbusy zhruba 111 miliónů korun pomocí plateb za fiktivní služby pro britskou společnost. Peníze se prý následně přes několik účtů v anglických, švýcarských či lichtenštejnských bankách dostaly zpět do ČR na účty obviněných. Poté britská společnost údajně vznesla vůči Edbusy nárok na fiktivní pohledávku za neuhrazené služby.

Vyvolala arbitráž v Německu, v níž zvítězila a následně pohledávku prodala obchodní společnosti se sídlem na Seychelách. Ta ji přeprodala jiné britské firmě, jež následně v ČR v rámci exekučního řízení dosáhla výplaty 94 miliónů korun. Obě britské společnosti ovládala podle kriminalistů právě čtveřice obviněných.

Dva muži již byli odsouzeni  

V souvislosti se společností Edbusy byli již v červenci 2012 pravomocně odsouzeni dva muži pro trestný čin podvodu a neoprávněného podnikání. Vrchní soud v Olomouci jim uložil 8,5 a osm let vězení. Nabízeli výhodné úvěry, každý klient však musel předem uhradit zálohovou platbu.

Edbusy sice platby přijala, její představitelé si ale prý byli dobře vědomi toho, že svým závazkům nebudou schopni dostát. Od poškozených vylákali zhruba 553 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám