Hlavní obsah

V ROP Severozápad se s projekty běžně manipulovalo, zaznělo u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ROP Severozápad se běžně manipulovalo s projekty a dosazovali se externí hodnotitelé místo toho, aby se losovalo. Existovaly i zájmové projekty. Soudu to ve čtvrtek řekla jedna z obžalovaných Irena Kotlanová. Kvůli machinacím s dotacemi je obžalováno osm lidí. Podle žalobce ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, 922 miliónů úřad skutečně proplatil. Kotlanová má status spolupracující obžalované.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Kvůli údajným machinacím s dotacemi ROP Severozápad stanuli před soudem vpředu zleva Klára Odvárková, Jan Martinovský a Omar Koleilat.

Článek

Kotlanová se přiznala ke všemu, co jí obžaloba kladla za vinu. Všichni ostatní obžalovaní vinu odmítají. Hodnotitele projektů měli zaměstnanci úřadu losovat, podle Kotlanové to ale nedělali. "Hodnotitele určoval ředitel (ROP Severozápad Petr) Kušnierz a zástupce ředitele Petr Vráblík," řekla Kotlanová.

Přiznala se i k tomu, že podepsala zfalšované zápisy o losování. Zároveň řekla, že od Pavla Koudy, někdejšího náměstka hejtmanky a bývalého ředitele úřadu Pavla Markvarta dostala seznamy projektů, které měly v rámci hodnocení projít. Na seznamech byly označené tečkou. "Co si kdo natečkoval a nadiktoval, to muselo projít," doplnila.

Tlak na úředníky

Pod velkým tlakem byli podle Kotlanové úředníci v případě projektu Propagace rekultivovaných území, které předložil Ústecký kraj. Podle spisu se projektu říkalo také „Koudovy obrazovky“. Projekt nesplnil hodnocení a měl být vyřazen. Podle Kotlanové na projekt tlačil právě Kouda. "Říkal, že pokud projekt neprojde, všechny nás vyhází," řekla Kotlanová.

Dosazování hodnotitelů a zastrašování potvrdila v přípravném řízení i další obžalovaná, úřednice Klára Odvárková. Ta podle svých slov upozorňovala na netransparentní kroky a snažila se s nimi bojovat. "Nehrajte si na Jana Husa," řekla jí tehdy údajně Kotlanová.

Hlavní líčení bude v pátek pokračovat výpovědí Ireny Kotlanové, potom ho soud odročí na říjen.

Reklama

Výběr článků

Načítám