Hlavní obsah

Policisté dostali pokyn nevyšetřovat chování ministerské úřednice, zaznělo u soudu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová se zpovídá před Obvodním soudem pro Prahu 1 z toho, že v dubnu u Pražského hradu najížděla autem na policistu. Nezmarová je obviněna z násilí na úřední osobě, za což jí hrozí až šest let vězení. Úřednice vinu odmítá. Ve středu u soudu vypověděli svědci - policisté, že dostali pokyn incident nevyšetřovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo obrany

Článek

K incidentu došlo na křižovatce ulic U Brusnice a Jelení. Ulice U Brusnice byla uzavřená kvůli setkání východoevropských prezidentů. U zábrany hlídali dva dopravní policisté Tomáš Brejcha a Tomáš Doktor, kteří na ni podle svých výpovědí už zdálky gestikulovali, že ulicí nemůže projet. Když Nezmarová dojela k nim, řekli jí to i do otevřeného okna auta.

„Měla otevřené okénko a slovně jsme ji upozorňovali, že dál nemůže,“ popisoval v srpnu před soudem Doktor, do kterého měla Nezmarová najet. „Řekla, že tam prostě pojede," dodal. Úřednice se poté podle obžaloby pomalu rozjela a tlačila autem Doktora více než metr. Zastavila, až když policista namířil služební pistoli na motor auta.

„Paní Nezmarová nám vyhrožovala. Říkala nám, kdo je, jmenovala, komu zatelefonuje, a že nás zničí,“ řekl soudu policista Doktor. Nezmarová jim prý tvrdila, že jede na důležitou schůzku. To potvrdil ve středu i Milan Pšenička z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. „Dostal jsem zprostředkovaný pokyn, aby byl ženě umožněn průjezd na Hrad, kde měla předat nějaké důležité dokumenty generálu Pickovi,“ řekl Pšenička.

Přišel příkaz nevyšetřovat

Náhodou kolem projížděl kriminalista Jan Kloubek a chtěl začít nehodu řešit. „Bylo nám řečeno, že je žena podezřelá z násilí proti úřední osobě, a tak jsem začal zajišťovat místo události,“ sdělil již dříve u soudu Kloubek. Z Krajského ředitelství ale přišel rozkaz, aby věc neřešil a nechal Nezmarovou odjet. „Bylo mi řečeno, ať Kloubek ukončí své jednání, že je to pokyn z Krajského ředitelství,“ vypověděla ve středu Alena Kalašová z Obvodního ředitelství pro Prahu 1, která měla tehdy službu.

Kloubek jí ale řekl, že není možné jednání ukončit, protože existuje podezření na útok na policistu. „Za třináct let ve službě jsem nikdy nic takového nezažil, bylo to odporné. Chtěli po nás, abychom incident zametli," řekl Kloubek. Kdo však pokyn k ukončení vyšetřování nehody vydal, není dosud známo.

Také podle Kloubka vyhrožovala Nezmarová styky na vysokých postech. „Říkala, že zavolá Červíčkovi a Vlastíkovi," uvedl. Martin Červíček je bývalý policejní prezident a „Vlastík“ na místo dorazil o chvíli později, jedná se o bývalého ministra obrany Vlastimila Picka.

Nezmarová, kterou zastupuje bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, podle své výpovědi jela do tělocvičny Hradní stráže. Když ale zjistila, že ulice U Brusnice je uzavřená, chtěla se otočit. Při manévru se vyhýbala autobusu a, podle svých slov neúmyslně, najela do jednoho z dopravních policistů, kteří křižovatku hlídali.

Soud s Nezmarovou bude pokračovat v říjnu, kdy by měl být vyslechnut i Vlastimil Picek, který se ve středu nemohl dostavit kvůli pracovní cestě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám