Hlavní obsah

Hitler je lepší značka než Coca-Cola, hájil se u soudu vydavatel projevů

Právo, Petr Kozelka

Nebezpečná publikace nabádající k nenávisti, na kterou se třesou pravicoví radikálové, nebo neškodné historické dokumenty lákající na jméno, které čtenáře samo přitahuje? Na takovou otázku bude muset odpovědět brněnský městský soud v případu vydání projevů Adolfa Hitlera. Stanula před ním trojice lidí.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Pavel Kamas (vpravo) se spoluobviněným Lukášem Novákem tvrdil, že Hitler je dobrá obchodní značka.

Článek

Vydavatel Pavel Kamas vznik publikace obhajoval tím, že Hitler je lepší značka než Coca-Cola. Publikaci vydalo nakladatelství Guidemedia v roce 2012 v desetitisícovém nákladu.

Žalobce Jan Petrásek v obžalobě poukázal především na fakt, že žalovaná trojice Kamas, Lukáš Novák a Stanislav Beer opatřila projevy předmluvami a mezititulky, které jednoznačně vyznívají jako souhlas s Hitlerovými myšlenkami. Podle Petráska vykreslily mezititulky Hitlera jako muže, který měl v úctě český národ a který nestál o žádné civilní oběti. „Vydání knihy je propagací nacismu. V předmluvách k projevům se snaží vysvětlit, že Hitler to myslel ve skutečnosti jinak,“ prohlásil Petrásek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Hitlera jsou plné regály v knihkupectví, Hitler prodává. Naše kniha neobsahuje žádné schvalování jeho činů, nemůžeme za to, co Hitler řekl,“ obhajoval svůj počin vydavatel Kamas, který byl už dříve odsouzen za to, že jako mladý skin napadl dalšího muže, který jej označil za nácka.

Kamas se také nezapomněl pochválit, že rád a dobře řeční na sudetoněmeckých akcích, kde je podle svých slov publikem velmi dobře přijímán.

Celá kniha propaguje nacistickou ideologii

Obžaloba pracuje i s vyjádřeními znalce na extremismus a historika Vojenského historického ústavu v Praze Jana B. Uhlíře. „Ten dospěl k jednoznačnému závěru, že kniha úmyslně manipulativním způsobem a téměř na každé straně propaguje nacistickou ideologii, a to způsobem, který přesně zapadá do stylu, jakým soudobá neonacistická scéna tuto ideologii podsouvá širším vrstvám obyvatelstva,“ upozornil Petrásek.

„Krajní pravice je potěšena vydáním takové knihy. Soudobá neonacistická scéna se snaží Hitlera prezentovat jako člověka, který to s Evropou myslel dobře, že to nebyl zločinec ani masový vrah, ale že nastolil sociální smír a všichni byli spokojeni,“ řekl Uhlíř.

Rozsudek v případu vynese soud ve středu. Státní zástupce Petrásek požaduje, aby byli všichni obžalovaní uznáni vinnými, obhajoba naopak žádá plné zproštění obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám