Hlavní obsah

Janoušek může od soudu odejít rovnou do vězení

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to spíš výjimka, ale i k takovému kroku může soud přistoupit. Pokud se pachatel vyhýbá soudnímu stíhání nebo hrozí jeho útěk, lze ho bezprostředně po vynesení pravomocného rozsudku deportovat přímo ze soudní síně do výkonu trestu.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek (vpravo) u Městského soudu v Praze. Archivní snímek

Článek

Stát by se to mohlo i Romanu Janouškovi (46), který si zhruba za týden vyslechne pravomocný verdikt v kauze sražení 51leté chodkyně. Janoušek ženu v březnu 2012 srazil svým porsche, když se ho snažila zastavit na útěku od opilecké dopravní nehody.

V dubnu ho nepravomocně odsoudil senát pražského městského soudu vedený Tomášem Kubovcem za těžké ublížení na zdraví s nepřímým úmyslem ke třem letům vězení a k pětiletému zákazu řízení. Samotný lobbista se soudu zúčastnil pouze první den hlavního líčení loni v létě, kdy odmítl vypovídat, přečetl vlastní vyjádření a poté se z dalšího procesu omluvil. Většinu času tráví podle informací Práva ve své vile v Chorvatsku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud se odvolacího řízení 16. září zúčastní osobně a soud jeho trest potvrdí, může se dočkat i toho, že odejde v doprovodu eskorty rovnou do vězení.

Amnestie uvolnila věznice

Verdikt by totiž byl pravomocný a nástupu trestu by nic nemělo bránit. Navíc zatímco ještě před dvěma lety věznice nestačily pojmout všechny odsouzence a na nástup do vězení tisíce odsouzených čekaly, po loňské amnestii je v celách místa dostatek a výkon trestu lze nastoupit okamžitě.

„Rozhodnutí vrchního soudu je okamžikem svého vyhlášení pravomocné,“ potvrdil Právu mluvčí soudu Jan Fořt.

„Pan Janoušek ale není ve vazbě, podle soudu zde žádné vazební důvody nejsou, a co s ním bude dál, mohu těžko předjímat,“ podotkl opatrně mluvčí.

Aby odsouzený přímo od soudu odcházel s želízky na rukou do vězení, skutečně nebývá zvykem. Soud může o takovém postupu rozhodnout např. tehdy, když hrozí jeho útěk. Automaticky přechází do výkonu trestu také v případě, že je po celou dobu stíhán vazebně, což je obvyklé u pachatelů násilných trestných činů.

Advokát: Byla by to demonstrace moci

Existují však i případy, kdy soud pošle odsouzeného rovnou do vězení i za majetkovou kriminalitu. „Měl jsem případ, kdy soudce vrchního soudu po vyhlášení pravomocného rozsudku naznal, že osobní a kriminální situace klienta vyžaduje okamžité zajištění, ačkoli byl souzen jen za majetkovou trestnou činnost,“ řekl Právu advokát Pavel Rameš.

„Připadalo mi to na hranici zákona, protože u klienta nehrozilo, že by uprchl, ovlivňoval svědky nebo opakoval svoji trestnou činnost. Soud ale takovou pravomoc má,“ podotkl právník.

Janouškův obhájce Vít Široký by považoval okamžité převedení svého klienta do výkonu trestu za neadekvátní. „To by byla zcela bezprecedentní demonstrace soudní moci, kterou jsme s panem Janouškem ani teoreticky neprobírali,“ prohlásil Široký.

„Pokud se rozhodne nepřijít, nemyslím si, že by to bylo kvůli téhle teoretické možnosti. Klient nerad komunikuje s novináři, takže jestli se soudu osobně nezúčastní, tak spíš z tohoto důvodu,“ podotkl Široký.

Odmítl také, že by se Janoušek záměrně skrýval v zahraničí. „Včera jsem s ním v Praze osobně mluvil,“ dodal obhájce.

Reklama

Související články

Janoušek vyfasoval přísnou soudkyni

Odvolání lobbisty Romana Janouška proti tříletému trestu, který mu vyměřil na jaře soud za sražení ženy autem, bude posuzovat senát vedený Jaroslavou...

Výběr článků

Načítám