Hlavní obsah

Školák se na výletě utopil, před soudem stanuly dvě učitelky

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice
Aktualizováno

Dvě učitelky pražské základní školy Yvona Ziková (51) a Alena Doležalová (60) v pátek stanuly před domažlickým soudem kvůli smrti 13letého chlapce, který se na školním výletě utopil v jezírku ve Starém Klíčově na Domažlicku. Státní zástupkyně je viní z usmrcení z nedbalosti. Hrozí jim až šest let vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dvě učitelky pražské základní školy Yvona Ziková (vlevo) a Alena Doležalová před domažlickým soudem.

Článek

Tragédie se stala loni 19. června. Skupinka školáků skákala z mola do vody. Jeden z nich se však nevynořil, přičemž obě učitelky to nezaregistrovaly. Chlapce začaly hledat až poté, co je upozornili ostatní spolužáci.

„Po příchodu na koupaliště jsem děti poučila, že nemají skákat z mola a podplavávat ho. S druhou paní učitelkou jsme si děti rozdělily na dvě skupiny, ona je hlídala na mole a já s nimi plavala ve vodě. Skákat jsem nikoho neviděla, spoléhala jsem na kolegyni, že na své děti dává pozor. Pak za mnou přiběhli kluci s tím, že Petr zalítl pod molo a nevyplaval,“ vypovídala Ziková u soudu.

Chlapce vylovili po 13 minutách

„Hned jsem požádala kolegyni, aby se tam potopila a hledala ho. Já jsem běžela pro správce, ten si vzal potápěčské brýle a šel nám pomoct. Ponořil se a říkal, že tam nikoho nevidí. Děti ale tvrdily, že tam je. Při druhém pokusu ho vylovil,“ dodala Ziková.

„Viděla jsem ho skočit z mola rovně dopředu. Byla jsem od něho asi půldruhého metru. Spolu s ním tam skočili další dva kluci, ti vylezli a přiběhli za mnou, že se nějak zkroutil pod molo. Skočila jsem do vody, potopila se co nejvíce do hloubky a rukama šátrala kolem sebe. Nikde jsem ho ale nenahmatala. Vytáhl ho až správce s tím, že zůstal pod molem zamotaný v provazech, kterým byly svázané PET lahve, na kterých molo plavalo,” popsala Doležalová.

Správce areálu vytáhl hocha asi po 13 minutách. Byl v bezvědomí a po několika měsících v nemocnici zemřel na následky těžkého poškození mozku.

Podle státní zástupkyně obžalované nevykonávaly patřičný dozor nad svěřenými žáky. Celkem jich měly na starosti osmnáct.

Reklama

Výběr článků

Načítám