Hlavní obsah

Policista poskytl podnikateli falešné alibi, aby se vyhnul postihu za přestupek

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Loni v srpnu odmítl podnikatel Pavel Nejdl řešit se strážníky přestupek za to, že vjel do zákazu vjezdu v centru Klatov. Později při projednávání deliktu 35letý muž tvrdil, že na místě vůbec nebyl, a jako důkaz předložil potvrzení, že se v tu dobu účastnil úředního jednání na Policii ČR.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kriminalista Ondřej Olšan před soudem

Článek

Později ale vyšlo najevo, že mu papír s kulatým razítkem vystavil klatovský kriminalista Ondřej Olšan (33) jako falešné alibi.

„Chtěl mu tím dopomoci vyhnout se postihu za přestupek,“ uvedla žalobkyně Irena Kondrová při středečním soudním líčení v Klatovech. Olšan se podle ní dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

„V potvrzení vědomě nepravdivě deklaroval, že se Pavel Nejdl v inkriminovanou dobu nacházel na úředním jednání s policejním orgánem v Otíně na Klatovsku,“ doplnila žalobkyně. Jenže Nejdla si tehdy strážníci natočili na kameru a jednoznačně ho také poznali i v přípravném řízení.

Prohlíželi spolu prý obytné vozidlo

Olšan u soudu tvrdil, že Nejdl s ním byl 6. srpna mezi 21. a 22. hodinou přítomen prohlídce obytného vozidla v Otíně, které vlastní Nejdlův známý Emil Siegl a které mělo údajně pocházet z trestné činnosti. Žádný záznam o prohlídce ale nikde neexistuje. „Ten papír jsem dal asi sekretářce na stůl a ta ho zapomněla zaevidovat do počítače,“ tvrdil Olšan.

Nedokázal však ani popsat, jak prohlídka vozidla přesně probíhala. Navíc se ukázalo, že nebyl ani ve službě. „Tady u nás v Klatovech je běžné, že policisté provádějí služební úkony i v době osobního volna. Žádnou povinnost o tom informovat nadřízené nemáme,“ hájil se Olšan.

Dále řekl, že prohlídka automobilu souvisela s žádostí kolegů z jiné části republiky. „Tak jsem jim to prověřil. Vyslechl jsem současného majitele vozu a provedl prohlídku vozu,“ uvedl kriminalista.

Žádost vyřídil o dva měsíce dřív než tvrdí

Jenže podle spisu předal zpět kolegům do Kolína jejich žádost jako vyřízenou už dva měsíce předtím, než jak tvrdil, provedl za přítomnosti Nejdla fyzickou prohlídku vozu. O Nejdlovi mluvil jako o svém informátorovi. „Scházeli jsme se pouze pracovně. Na co potřebuje to potvrzení, jsem netušil,“ sdělil dále Olšan.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků. Olšanovi, který je stále ve službě, hrozí v případě prokázání viny až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám