Hlavní obsah

Lékař v Praze kvůli miliónům způsobil pacientovi závislost na opiátech, dostal 7,5 roku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Lékař Pavel Brejla (42) si odsedí 7,5 roku ve vězení za to, že minimálně dva roky léčil svého pacienta silně návykovým dolsinem. Vědomě mu tak způsobil na tomto opiátu závislost. Městský soud v Praze neuvěřil jeho tvrzení, že jednal v dobré víře muže vyléčit. Brejlu potrestal také zákazem činnosti na 10 let a peněžitým trestem ve výši sedm miliónů korun.

Foto: ČTK

Lékař Pavel Brejla

Článek

Rozsudek je nepravomocný, Brejla se na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Hlavními důkazy byly podle předsedkyně soudu Veroniky Čeplové SMS zprávy, které si Brejla vyměňoval s pacientem. Z nich mimo jiné vyplynulo, že pokud měl závislý muž na zaplacení, neměl Brejla problém. Pokud ovšem peníze neměl, Brejla najednou neměl čas.

Obžaloba uvádí, že si za opiát postupně nechal zaplatit 11,5 miliónu korun.

„I bez toho, abychom měli znalecký posudek a znali složení dolsinu, můžeme jako laici říct, že dolsin je prakticky heroin. A nemůžeme si tedy myslet, že by člověk neskončil v Bohnicích v pavilónu závislostí,” uvedla v odůvodnění rozsudku Čeplová a pokračovala: „Minimálně v letech 2009 a 2010 obžalovaný věděl o jeho závislosti a - nedá se to říct jinak - ždímal ho dál.”

Podle Čeplové byla Brejlova obhajoba neudržitelná. Léčba nebyla podle zákona a ani v souladu s lékařskými zásadami. „Je nutno odstranit takového lékaře z dosahu pacientů,” podotkla Čeplová k desetiletému trestu zákazu činnosti.

„S rozsudkem jsem spokojený, městský soud z velké části vyhověl mému návrhu,” řekl po skončení líčení státní zástupce Radek Klvaňa, který navrhoval Brejlovi trest okolo osmi let a nejvyšší, desetiletý zákaz činnosti

"Jeho pohnutka svědčí o morální zvrhlosti a bezcitnosti. Bezprecedentním způsobem porušil zásady lékařského povolání," prohlásil v úterý u pražského městského soudu Klvaňa. Vzhledem k Brejlově dosavadní beztrestnosti byl navrhovaný trest v dolní polovině trestní sazby trestného činu těžkého ublížení na zdraví, která sahá až ke 12 letům vězení.

Vinu popírá

Brejla vinu popírá a tvrdí, že léčený muž byl jeho kamarád, a že by mu neublížil. Za léčbou si stojí, muže prý léčil, jak nejlépe uměl. Podle jeho obhájce byly provedené důkazy nedostatečné a doufá, že odvolací soud k tomu přihlédne.

Majiteli reklamní agentury léčil Brejla akutní zánět konečníku, ze kterého se vyvinula komplikovaná řitní trhlina. Muži s obrovskými bolestmi předepisoval návykový dolsin minimálně od roku 2008 do roku 2010. Podle znalců je dlouhodobá léčba dolsinem nebezpečná, právě kvůli rychle rostoucí závislosti na něm.

Muž zemřel v zimě 2012 při autonehodě, když si jel pravděpodobně k Brejlovi pro další dávku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám