Hlavní obsah

Chtěl upálit sebe i bývalou přítelkyni, soud mu potvrdil 17 let vězení

– Praha
Novinky, bad

Nevydařený vztah s přítelkyní chtěl Miroslav Tomeš (51) vyřešit drastickým způsobem. Pokusil se ji i sebe upálit v autě. Plzeňský soud mu za to vyměřil 17 let ve vězení. Vrchní soud v Praze mu v úterý zamítl odvolání a trest tím potvrdil. S odvoláním neuspěla ani státní zástupkyně, která chtěla muže umístit do přísnějšího vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Miroslav Tomeš u pražského vrchního soudu.

Článek

Podle předsedy odvolacího soudu Martina Zelenky prvoinstanční soud provedl řádně veškeré relevantní důkazy a není důvod na rozsudku něco měnit.

Státní zástupkyně Marcela Kratochvílová chtěla poslat Tomeše do přísnějšího vězení – se zvýšenou ostrahou. „Obžalovaný se dopustil promyšleného jednání, které směřovalo k zvlášť trýznivým útrapám poškozené,” uvedla Kratochvílová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tomešův obhájce Viktor Rytikov zase žádal pro svého klienta mírnější trest. Podle Rytikova provedené důkazy nesvědčily o tom, že chtěl Tomeš spáchat vraždu.

„Obžalovaný byl psychicky na dně a rozhodl se pro sebevraždu. Nedokázal se rozloučit se svým životem, aniž by to vyřešil s poškozenou,” snažil se přesvědčit soud Rytikov.

Naštěstí upadli do bezvědomí

Šestatřicetiletá žena se s Tomešem rozešla kvůli jeho žárlivosti. Zhrzený muž si na ni počíhal loni v říjnu u Rotavy na Sokolovsku, když šla venčit psa. Několikrát ji udeřil do obličeje a natlačil do auta, kde ji připoutal připravenými pouty. „Připoutal jsem ji, protože dostala hysterák a já se potřeboval soustředit na řízení,” vysvětlil své jednání u soudu Tomeš.

O chvíli později zase tvrdil, že pouta měl pro sebe, aby z auta neutekl, až by začal hořet. V předběžném řízení ovšem policii tvrdil, že ženu v autě připoutal, protože věděl, že mu z auta uteče.

Ženu odvezl na odlehlé, těžko přístupné místo v lesích, vytáhl připravený dvacetilitrový kanystr benzínu a začal sebe i ženu polévat. „Tímhle to vyřeším a bude konec. Nebudu bez tebe,” říkal u toho podle poškozené ženy Tomeš.

Díky výparům z benzínu v uzavřeném autě ale naštěstí oba upadli do bezvědomí a Tomeš nestihl škrtnout zapalovačem. V tomto stavu je také posléze našli policisté.

„Nikdy jsem ji nechtěl zabít. Chtěl jsem ji postrašit, aby věděla, jak mi je, já jsem byl na konci života,” snažil se hájit Tomeš a dodal: „Tím vztahem jsem byl pohlcený, byl jsem na ní závislý. Ona ale měla pořád připomínky, i když jsem se snažil. Vlastně mě ovládala.”

„Ne, že by ji nechtěl zabít, ale zapalovačem neškrtl, protože upadl do bezvědomí,” podotkl k tomu Zelenka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám