Hlavní obsah

Narozené dcery nechala zemřít. Hrozí jí až výjimečný trest

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Ve dvou letech po sobě porodila jedenadvacetiletá Lucie K. zdravé dítě, v obou případech holčičku. Svá těhotenství ale skrývala a po utajených porodech své dcery pohodila a nechala umřít. Od pondělí stojí před Krajským soudem v Hradci Králové, kde je souzena pro dvě vraždy. Hrozí jí až výjimečný trest.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná Lucie K. v pondělí před soudem v Hradci Králové.

Článek

K prvnímu porodu došlo v březnu 2012 v kabince veřejných toalet na autobusovém nádraží v Jihlavě. Bez cizí pomoci se jí narodila holčička, kterou po přestřižení pupečníku zabalila do připravené deky, schovala pod bundou a odnesla k silničnímu přivaděči, kde ji odložila do keřů nacházejících se několik desítek metrů od silnice.

Rodila cestou do školy

„Přišlo to na mne asi trochu dřív. Byla jsem na cestě do školy. V autobuse jsem měla potřebu jít na záchod, tam jsem porodila. Narodila se živá, koukala na mne. Pupečníkovou šňůru jsem přestřihla nůžkami, které jsem nosila do školy,“ popsala obžalovaná a uvedla, že se za těhotenství prý styděla.

„Následujícího dne se na místo vrátila, tělo dítěte vložila do batohu a odvezla,  tělo vyjmula z batohu, zabalila do černého igelitového pytle a ukryla a zanechala pod schodištěm v domě své babičky v Havlíčkově Brodě,“ stojí v žalobě s tím, že není zcela zřejmé, kdy došlo k smrti novorozence.

Mohlo to být za desítky minut, ale i několik hodin po porodu, udušením při zakrytí dekou nebo při vložení pod bundu, podchlazením či vykrvácením z nepodvázaného pupečníku.

Obdobný scénář se opakoval příští rok na jaře. Žena v blíže nezjištěné době od února do 12. dubna, kdy byla mrtvolka dítěte nalezena náhodnými svědky pod křoviskem u rybníka na Havlíčkobrodsku, zase sama tajně porodila. Tentokrát v koupelně podkrovního bytu v rodinném domě.

Aniž si ověřila, zda se narodilo živé, aniž přestřihla a podvázala pupečník, který byl obtočený okolo krku, vložila dítě do několika plastových obalů včetně igelitové tašky a nechala ho v koupelně. Následně v odpoledních hodinách ho spolu s tehdejším partnerem odvezli k rybníku.

Nakonec ji udal přítel

Otcem obou dětí byl právě přítel obžalované, který ale údajně o těhotenstvích partnerky nevěděl. I z toho důvodu nestojí nyní před soudem, pouze byl potrestán za prohřešek proti zákonu o pohřebnictví. Byl to také on, kdo se později obrátil na policii.

„Nelíbí se mi, že není potrestán jako spoluviník. S dítětem manipuloval proti mému přání. Vím, že moje řešení nebylo správné, ale přišlo mi v tu chvíli jako lidské,“ neskrývala rozhořčení obžalovaná, která údajně ve vztahu muži podléhala a bála se ho. V průběhu své výpovědi hovořila mladá žena poměrně vyrovnaně. Slzy do očí jí vehnal až okamžik, kdy hovořila o vztahu k rodičům, od nichž po dosažení plnoletosti sama odešla.

Nechtěla prý zabíjet

„Jezdí za mnou každých 14 dní na návštěvu, dělají pro mne úplně všechno, i když vím, že si to nezasloužím,“ vzlykla. „Nepořizovala jsem si výbavičku, protože jsem děti nechtěla, připadala jsem si mladá. Furt jsem ho chtěla dát do babyboxu, ale nevím, co se stalo, že jsem tak neudělala. To vám vysvětlit nedokážu,“ odpověděla na dotaz soudci. Odmítla však, že by jednala s rozmyslem a úmyslem novorozence zabít.

Druhé dítě se podle jejího tvrzení navíc narodilo mrtvé. Ani v těhotenství ale nepřestala pít alkohol. „Omezila jsem to však. A nepila tvrdý. I kouření jsem omezila,“ uvedla.

Ačkoliv na ní těhotenství bylo v obou případech vidět, všem i na opakované dotazy tvrdila, že má zdravotní potíže, že je zavodněná. A to i příteli. Hlavní líčení bude u hradeckého soudu pokračovat v úterý výpověďmi soudních znalců. Ve středu by již mohl být vynesen rozsudek. Žena je ohrožena trestní sazbou až 18 let vězení, případně i trestem výjimečným.

Reklama

Výběr článků

Načítám