Hlavní obsah

Postrašili zloděje, teď jim hrozí až deset let vězení

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice mladíků se rozhodla vzít spravedlnost do svých rukou. Zloděje, který letos vykradl jednomu z nich kavárnu, dopadli, spoutali v lese a donutili, aby se k činu přiznal. Nyní jim hrozí až desetileté vězení za loupež.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zloděj Jaroslav Dekan u soudu.

Článek

„Jmenuji se Jaroslav Dekan. Ano, udělal jsem to,“ přiznává se k činu 22letý zloděj na nahrávce, kterou obžalovaný 32letý kavárník Petr Kratochvíl a jeho stejně starý kamarád Jan Miškovič pořídili letos v únoru v Sušici na Klatovsku.

Zloděje naložili do kufru auta a odvezli do lesa poté, co dostali informaci, že na sušickém nádraží čeká na spoj do Domažlic.

Případem se ve čtvrtek začal zabývat Okresní soud v Klatovech. Podle státní zástupkyně Kratochvíl podkopl Dekanovi nohy, povalil ho na zem, kovovými pouty připoutal ke stromu a z peněženky mu sebral 165 korun.

„Jan Miškovič ho nejméně desetkrát udeřil do zadní strany stehen a Petr Kratochvíl ho nejméně desetkrát udeřil obuškem přes záda. Přitom mu říkal, že po něm chce čtyři notebooky, které ukradl v kavárně, nebo dvacet tisíc korun,“ sdělila státní zástupkyně Libuše Jakubcová.

Dva kamarádi poté nechali zloděje spoutaného u stromu a odjeli, aby mladíka vystrašili. Když se za hodinu vrátili, Dekan byl fuč. Z pout se totiž dokázal vyvléct a ze Sušice se přes noc vydal pěšky do Klatov, kde všechno nahlásil na policii.

U soudu vše popřel

V poutech se k soudu dostavil i Dekan, který si za svůj čin odpykává trest. Tentokrát stál u soudu jako svědek a poškozený. O to větší překvapení bylo, když soudci Janu Kasalovi sdělil, že dvojici mladíků nezná. Reakce, která přišla jen pár minut po přiznání jednoho z obžalovaných, vzbudila úsměvy na tváři většiny přítomných v soudní síni.

„Nestalo se mi nic, nechci o tom mluvit. Obžalované neznám, nikdy jsem je neviděl,“ vypověděl Dekan s tím, že mu vše udělali lidé silnější postavy, z toho jeden Rom. Takový popis ani na jednoho z obžalovaných neseděl. Dříve strážcům zákona přitom Dekan vše detailně vylíčil. „Na policii jsem byl ve stresu,“ vysvětlil soudci.

Soudce včera nechal pustit nahrávku, kterou mladíci s chyceným zlodějem pořídili. Dekan se na ní přiznává, že se do kavárny dostal předními dveřmi a z místa ukradl notebooky a tři tisíce korun. „Věci jsem odvezl do bazaru v Klatovech, kde jsem za ně dostal pět tisíc korun,“ přiznal se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám