Hlavní obsah

Při seskoku na Sněžce zemřela jednička českého BASE jumpingu

Právo, Vladislav Prouza

Osudným se stal ve čtvrtek dopoledne vrchol 1603 metrů vysoké Sněžky pro českou jedničku v extrémním parašutismu, tzv. BASE jumpingu, 40letého Martina Trdlu z Lučan nad Nisou na Jablonecku.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Muž dopadl na polskou stranu nejvyšší české hory.

Článek

Při seskoku z motorového rogala dopadl po několikasetmetrovém neřízeném volném pádu na kamennou suť zhruba dvě stě metrů pod vrcholem nejvyšší české hory.

Totožnost mrtvého potvrdili na místě tragédie členové krkonošské Horské služby i Trdlova manželka. „Šlo skutečně o Martina Trdlu. Okolnosti pádu nejsou známé. Jeho manželka po neštěstí odešla, vše se jinak odehrálo takřka beze svědků,“ přiblížil záchranář Pavel Smejkal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trdla, známý mj. skokem do propasti Macocha, jenž v jednom z rozhovorů prohlásil, že „při BASE jumpingu zazmatkuješ jen jednou”, nestačil po odpoutání od nosného rogala nad vrcholem Sněžky ani otevřít padák.

Let ve speciálním leteckém obleku s krovkami mezi pažemi a nohama zvaném wingsuit, který připomíná šaty supermana, se změnil ve střemhlavý pád.

Wingsuit jinak umožňuje klouzavý let a bezpečný dopad pomocí padáku. Trdla namísto původního plánu přeletět vrchol Sněžky a přistát v Obřím dole tvrdě dopadl na polskou stranu Sněžky.

BASE jumping je extrémní forma parašutismu. Skokani skáčou pouhým odskokem od výškových budov, antén, přemostění nebo vhodných přírodních útvarů na zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám