Hlavní obsah

Protikorupční policie zasahovala v pobočkách Energetického regulačního úřadu

• Aktualizováno
Právo, hon

Protikorupční policie zasahovala ve čtvrtek v pobočkách Energetického regulačního úřadu v Ostravě a v Jihlavě. Odvezla si dokumenty, které se týkají obnovení dvou licencí pro fotovoltaické elektrárny. Úřad s postupem policie zásadně nesouhlasí a považuje ho o nepřípustnou kriminalizaci správního rozhodování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit jen to, že dnešního dne provádíme určité úkony trestního řízení v několika objektech Energetického regulačního úřadu. Bližší informace ale nelze v této fázi řízení poskytnout,“ řekl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka informace o návštěvě kriminalistů ve dvou pobočkách potvrdil. „Policie na základě povolení k prohlídce zabavila dokumenty, které se týkají obnovení dvou fotovoltaických licencí na začátku letošního roku. S postupem policie nesouhlasíme a považujeme ho za vměšování do nezávislosti úřadu,“ řekl Chvojka.

Zásah proběhl pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Brně. „Státní zastupitelství si osobuje právo, jak má dopadnout správní řízení, což je v rozporu se zákony České republiky. Domníváme se, že vláda i stát by měli proti takovému vměšování důrazně zasáhnout, protože pokud by to takto mělo fungovat i nadále, mohlo by o licencích rovnou rozhodovat státní zastupitelství,“ doplnil Chvojka.

Upozornil také na „zarážející časovou shodu“ se soudním líčením proti šéfce ERÚ Aleně Vitáskové, které má příští týden pokračovat u Krajského soudu v Brně. „Máme dojem, že státní zástupce si tímto způsobem snaží vylepšit pozici v tomto soudním líčení,“ dodal Chvojka.

Reklama

Výběr článků

Načítám