Hlavní obsah

Basejumper se pokusil přeplachtit Sněžku, pád nepřežil

Novinky, jas
Aktualizováno

V Krkonoších ve čtvrtek zemřel 40letý muž, který se u Sněžky pokusil o tzv. basejumping. Muž seskočil z rogala a ve speciálním obleku chtěl přeletět vrchol hory a následně přistát v Obřím dole. O případu informoval mluvčí Horské služby Radek Zeman.

Foto: Petr Nový, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž dopoledne skočil z rogala a za použití tzv. wingsuitu chtěl přeletět vrchol Sněžky a přistát v Obřím dole. Spadl však již 200 metrů pod vrcholem na polské straně hory.

„Během několika minut byl u něj kolega, který nedaleko obnovoval tyčové značení, a posléze záchranáři vyslaní z Pece pod Sněžkou. V průběhu akce jsme se domlouvali s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Hradec Králové o následném postupu,“ popsal výjezd zasahující člen Horské služby Krkonoše Pavel Smejkal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muž pád nepřežil, což konstatoval i lékař letecké záchranky, který na místo slanil z vrtulníku.

„V tuto chvíli je na místě i polská horská služba GOPR. S tou nyní řešíme transport a jednáme o dalším vyšetřování události. To ale zřejmě převezme polská policie, protože k nehodě došlo na polském území,“ doplnil Smejkal.

BASE jumping
Extrémní forma parašutismu, při které se zpravidla skáče z vysokých budov či skalisek. Skokan po chvilkovém volném pádu otevře padák pro bezpečné přistání. Řada basejumperů také používá, stejně jako v tomto tragickém případě, speciální obleky /wingsuit/ s nosnými látkovými plochami, které umožní před otevřením padáku klouzavý let.
Zdroj: Horská služba

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám