Hlavní obsah

Policie šetří v Rumburku další podezřelá úmrtí kvůli obviněné sestře

Rumburk

Další případy úmrtí pacientů v nemocnici v Rumburku, které by mohly souviset s bývalou zdravotní sestrou, prověřují kriminalisté. Ženu policisté minulý týden obvinili z vraždy sedmdesátileté seniorky. Zatím však nebyly zjištěny důvody, aby bylo její obvinění rozšířeno. Uvedl to v pondělí ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lužická nemocnice v Rumburku

Článek

„Jde o vytipované případy, u kterých je třeba prověřit, zda se obviněná nedopustila protiprávního jednání," řekl.

Dosavadní obvinění padesátileté zdravotní sestry, která už v nemocnici nepracuje, je podle něho podloženo dostatečnými důkazy. „To potvrdil svým rozhodnutím i soud, který poslal ženu do vazby," sdělil Jakovec. O tom, kdy by mohla být obviněná žena poslána před soud, nechtěl státní zástupce spekulovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bude to ale v řádech měsíců, minimálně půl roku," doplnil s tím, že mimo jiné bude třeba zajistit spoustu znaleckých posudků.

Policie nechce k dalšímu průběhu vyšetřování sdělovat žádné informace. „Sdělením obvinění vyšetřování nekončí, kriminalisté na případu nadále pracují," řekla jen policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Sedmdesátiletá onkologická pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci z 5. na 6. června. Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala zdravotní sestra. Padesátiletá žena je ve vazbě a hrozí jí až 18 let vězení. Z nemocnice, kde pracovala, byla propuštěna. [celá zpráva]

Zpřísnili předpisy

Vedení Lužické nemocnice v Rumburku po tomto úmrtí pacientky zpřísnilo vnitřní předpisy. Zpřísnění se podle šéfa představenstva nemocnice Darka Švába týká kontrol zdravotní dokumentace, hlavně na jednotce intenzívní péče, kde pacientka zemřela. [celá zpráva]

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ředitel nemocnice v Rumburku Darek Šváb

„Také jsme upravili vnitřní směrnici ohledně nakládání s nejzávažnějšími léky, například s opiáty," uvedl Šváb. Předcházející vnitřní normy nemocnice přitom podle něj splňovaly předepsané standardy.

„V tomto případě se nejednalo o selhání systému, ale jednotlivce. Trestnému činu lze těžko zabránit," uvedl Šváb. Zopakoval, že vnitřní prověřování dalších podezřelých úmrtí pacientů neodhalilo žádný jiný případ, který by poukazoval na úmyslné či jen nedbalostní pochybení ze strany zaměstnanců nemocnice.

Loni dostali pokutu

O rumburské nemocnici se loni psalo kvůli pochybení ve zdravotnické dokumentaci. Úřad pro ochranu osobních údajů uložil zařízení pokutu 120 tisíc korun za to, že dokumenty nedostatečně zabezpečilo a nepořizovalo elektronické záznamy. Ve věci byla podána správní žaloba a nyní se řeší u soudu, sdělil mluvčí úřadu David Pavlát.

Rumburská nemocnice na sebe upozornila už v roce 1999. Pět žen si tam po gynekologické operaci stěžovalo na úplnou necitlivost nohou nebo bolesti a brnění. Po vyšetření odborným lékařem (neurologem) bylo řečeno, že jejich potíže jsou způsobeny poškozením nervů dolních končetin při operaci. Na základě toho požadovaly ženy od Lužické nemocnice odškodnění. Ta byla pro podobné případy pojištěna a poškozené ženy dostaly náhradu škody, maximálně však necelých 20 tisíc korun.

Ředitel byl měsíc ve vazbě

Také o řediteli nemocnice a místostarostovi Rumburku Švábovi média v posledních měsících informovala, a to kvůli obvinění z útisku, vydírání a podněcování k trestnému činu. Policie Švába loni zadržela a pro možné ovlivňování svědků byl měsíc ve vazbě.

Šváb podle kriminalistů při poradě městských policistů pobízel podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání a zastrašoval je. Z vydírání byl obviněn později. Bývalému členovi ČSSD hrozí až osm let vězení. Líčení bude 7. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám