Hlavní obsah

Za léto v Praze posbírali strážníci už 40 opilých dětí, jeden mladík si rozdrtil nohu

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Letní měsíce jsou už pravidelně obdobím, kdy strážníci a záchranáři nejčastěji sbírají z ulic opilce, kterým je mnohdy sotva 15 let. Pijí do němoty, někdy přiberou i drogy a to si často vybere daň. Oslava osmnáctin stála chlapce z Prahy levou nohu.

Foto: Městská policie hl. m. Prahy

Strážníci v průběhu léta v rámci akcí – mládež a alkohol, pravidelně obcházejí hřiště, parky a místa, kde vědí, že se mládež k alkoholovým party schází.

Článek

„Značně opilý a napráškovaný jsem skočil z balkónu v pátém patře. Rozdrcená noha mi ale zachránila život. Slavil jsem osmnáctiny – největší večírek v mém životě,“ tak popsal událost, která mu změnila život, mladík na webu Humans of Prague. Na reakce a dotazy, jak se s tím vyrovnává, napsal jen: „Nejvíce teď bojuji s chronickými bolestmi. Snažím se zabraňovat, aby mi ničily život, nebo jej nějak výrazně ovlivňovaly. Daří se mi to.“

Přestože tyto příběhy mnoho mladých vystraší, pořád je v Praze dost těch, kteří, zvláště v létě, pijí, co to jde.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„O prázdninách se děti nudí a rodiče na ně tolik nedohlížejí, takže případy opilých mladistvých i dětí strážníci řeší mnohonásobně víc než během roku,“ potvrzuje mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová.

Dá se předpokládat, že se počty zvýší i v první školní dny, kdy děti ještě nemají plný rozvrh a musí se přivítat.
mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová

Ve čtvrtek kolem druhé hodiny ráno byla na základě volání na tísňovou linku vyslána hlídka do ulice v Olšinách v Praze 10, kde se u autobusové zastávky Strašnická měl válet opilý mladík.

Když hlídka přijela na místo, našla mladíka, který už byl v bezvědomí. Kvůli obavě, že je ohrožen na životě, povolali strážníci na místo záchranku. Už na první pohled jim bylo jasné, že se bude bojovat o život spíš chlapce než muže.

Foto: Městská policie hl. m. Prahy

O loňských prázdninách zaznamenali strážníci 32 intoxikovaných mladistvých. Od začátku letošních prázdnin jich je už čtyřicet.

„Při převozu do nemocnice se mladík probral a sdělil své osobní údaje i to, že je mu teprve patnáct let. Zbývající část autohlídky ihned vyrozuměla jeho matku a odvezla ji do nemocnice. Lékař zde chlapci naměřil 1,23 % alkoholu v dechu,“ informovala mluvčí pražských strážníků.

Strážníci v průběhu léta v rámci akcí zaměřených na mládež a alkohol pravidelně obcházejí hřiště, parky a místa, kde vědí, že se mládež k alkoholovým party schází. „Pozornost soustřeďujeme zejména na poslední školní dny a první dny školního roku. Ne jinak tomu bude i letos,“ potvrdila Seifertová.

Foto: Městská policie hl. m. Prahy

Pražští strážníci mají o letních prázdninách kvůli nezletilým dětem napilno.

Každopádně už nyní pražští záchranáři zasahovali u vyššího počtu opilých dětí, než tomu bylo loni.

„O loňských prázdninách jsme zaznamenali 32 intoxikovaných mladistvých a letos od začátku prázdnin do tohoto čtvrtka jich je už čtyřicet. A dá se předpokládat, že se počty zvýší i v první školní dny, kdy děti ještě nemají plný rozvrh a musí se přivítat,“ sdělila Právu mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová s tím, že zdravotníci nezasahují u všech opilých, uváděné počty se týkají těch vážnějších případů intoxikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám