Hlavní obsah

Sestra obviněná z vraždy pacientky v rumburské nemocnici skončila ve vazbě

Právo, Novinky, ČTK, Sve, ok
Rumburk
Aktualizováno

Policie obvinila 50letou sestru Lužické nemocnice v Rumburku na Děčínsku z vraždy. Soud ji vzal v pátek odpoledne na návrh kriminalistů do vazby. Sestra měla podávat větší dávky léků těžce nemocným pacientům, aby jim zkrátila utrpení a umožnila důstojně zemřít. Eutanazie je však v Česku nelegální.

Sestru z rumburské nemocnice obvinili z vraždyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Kriminalisté na základě trestního oznámení vyšetřují případ úmrtí pacientky v Lužické nemocnici v Rumburku. V této souvislosti zadrželi 50letou ženu, která v nemocnici pracovala. Policejní komisař jí sdělil obvinění z trestného činu vraždy,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Mladá fronta Dnes v pátek uvedla s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj, že žena prováděla eutanazii. „Podle toho, co policisté zatím vědí, sestra plnila přání umírajících,” píše deník.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lužická nemocnice v Rumburku

Předseda představenstva Lužické nemocnice Darek Šváb v pátek na tiskové konferenci uvedl, že se jednalo o jediný případ. „Na základě výsledku vnitřního šetření rozšíření trestního oznámení neplánujeme. Nelze říct, zda se jednalo o nedbalost, eutanazii či úmysl. To je věcí policie,“ sdělil Šváb.

Nemocnice na tiskové konferenci upřesnila, že šlo o 70letou ženu, která se 14 dní léčila s onkologickým onemocněním. Podle ředitele sestra podala lék v rozporu s rozhodnutím lékaře.

Nemocnice šetří porušení předpisů  

Vedení nemocnice dostalo informace podle Švába až 9. června. Službu konající lékař ovšem o podezřelém úmrtí věděl už v noci na pátek 6. června. Nemocnice nyní šetří, proč doktor nepředal informace okamžitě, a porušil tak předpisy nemocnice.

Proti tomu se ale ohradil službu konající lékař. „Velmi mě nadzvedlo prohlášení ředitele nemocnice. Ráno jsem okamžitě informoval o úmrtí pacientky, u kterého jsem si myslel, že došlo k mylnému podání léků, zástupce primáře. Až přišel primář, informoval jsem i jeho. Pan Šváb telefony nezvedal. Zavolal jsem v pátek ráno i hlavní sestře nemocnice,“ řekl novinářům lékař Petr Vondrášek.

„Ve středu probíhaly úkony policie, zadržení a sdělení obvinění. Nechtěli jsme poškodit dotyčnou, kdyby se informace nepotvrdily, proto došlo ke zveřejnění až ve čtvrtek. Od počátku byl uvědoměn zástupce vlastníka a ministerstvo zdravotnictví,” konstatoval Šváb.

Byla okamžitě odvolána

Žena byla okamžitě odvolána ze služby, vedení jí nařídilo dovolenou a zabránilo jí v přístupu do míst pro personál. Nemocnice následně prověřovala i některá další úmrtí pacientů. Po vnitřním šetření okamžitě rozvázalo se ženou pracovní poměr.

„Vzhledem k dalším zjištěným skutečnostem je v současné době dále šetřena možná míra pochybení či zanedbání povinnosti ze strany některého z lékařů," řekl ve čtvrtek Šváb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám