Hlavní obsah

Soudkyně pohrozila Dalíkovi zpřísněním trestu, z podvodu by byl úplatek

Právo, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Lobbista Marek Dalík, který je obžalovaný kvůli údajné korupci při nákupu obrněných transportérů Pandur, by mohl od soudu teoreticky odejít s přísnějším trestem. Soudkyně pražského městského soudu Veronika Čeplová totiž během čtvrtečního líčení připustila překvalifikování jeho jednání z podvodu na přijímání úplatku v nejpřísnějším odstavci, za což by mu hrozilo až dvanáct let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lobbista Marek Dalík u soudu.

Článek

Zatím je Dalík ohrožen maximální sazbou deseti let, podle konstrukce obžaloby totiž podváděl, když požadoval půl miliardy korun za ovlivnění zakázky na obrněnce, i když ji reálně ovlivnit nemohl.

Soudkyně ale ve čtvrtek Dalíka informovala, že si má připravit obhajobu i proti možnému překvalifikování na trestný čin přijetí úplatku. V takovém případě by se soud přiklonil spíše k tomu, že Dalík by celý tendr jako blízký přítel tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) ovlivnit mohl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Možné překvalifikování by pro vás mohlo být k horšímu i k lepšímu,“ řekla soudkyně Dalíkovi. V prvním případě by mu podle ní kvůli velké výši údajně požadovaného úplatku mohlo hrozit až dvanáct let a v tom druhém naopak jen tři roky vězení. A to v případě, kdy by došlo k překvalifikování na nepřímé úplatkářství.

Majetkový striptýz

Dalík ve čtvrtek v rámci doplňujícího výslechu musel na dotazy soudu odkrýt své současné majetkové poměry. Podle svých slov se někdejší blízký poradce šéfa kabinetu zabývá výstavbou a následným prodejem nebo pronájmem bytů a kanceláří a spolupracuje prý dlouhodobě s prodejcem lodí a kotev.

Pokládám za velmi nepravděpodobné a velmi nemožné, že se ta situace vůbec mohla stát.
Topolánek k obvinění

Kromě toho obchoduje s uměleckými díly a vrhl se podle svých slov i na byznys s pohledávkami. „Nějaké jsem koupil a nyní se je snažím uplatnit,“ upřesnil Dalík. Zároveň uvedl, že jeho měsíční příjem se v současné době pohybuje mezi 300 a 400 tisíci korun měsíčně.

Po své výpovědi Dalík požádal, aby se další líčení konalo bez jeho přítomnosti. Jako druhý vypovídal někdejší premiér Topolánek, který se obšírně vyjadřoval ke zbrojním zakázkám uskutečněným v uplynulých letech různými českými vládami.

Topolánek se Dalíka stejně jako už dříve zastal s tím, že k žádnému podvodu ani korupční žádosti podle něj nemohlo dojít.

Dlouhá výpověď

Bývalý premiér vypovídal velmi dlouze a podrobně, na líčení přišel připraven a vybaven několika stranami poznámek. Topolánek mimo jiné připomněl, že zakázku na pandury podepsala již vláda Jiřího Paroubka v demisi a zároveň naznačil, že korupce tento tendr provázela už tehdy.

„Není tu ale nikdo, kdo by to chtěl vyšetřit,“ řekl k tomu Topolánek a dodal, že Dalík se podle něj stal pouze terčem zákulisní hry. „Pokládám za velmi nepravděpodobné a velmi nemožné, že se ta situace vůbec mohla stát,“ doplnil k obsahu obvinění Dalíka.

Topolánkova první vláda smlouvu s výrobcem pandurů Steyr vypověděla, protože společnost nedodržela podmínky obchodu. Druhý Topolánkův kabinet pak uzavřel se Steyrem novou smlouvu, která mimo jiné snížila počet dodávaných vozidel.

Nyní vypovídá vlivný zbrojař Michal Smrž, který v celé věci figuroval jako subdodavatel, měl totiž dodávat pro obrněné transportéry munici. Podle něj vláda původní kontrakt kvůli konstrukci smlouvy vypovědět musela. „Nebylo příliš možností, jak v té smlouvě pokračovat. Nebyla tam žádná možnost, jak to prodloužit,“ řekl k tomu Smrž.

Odpoledne má vypovídal někdejší náměstek ministra obrany Martin Barták. Právě on byl účastníkem schůzky, na které si Dalík podle obžaloby měl říct o obří úplatek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám