Hlavní obsah

Luxusní Krejčířova vila v Černošicích do exekuce patří, potvrdil soud

Právo, har
Praha
Aktualizováno

Luxusní vila v Černošicích u Prahy zůstane součástí exekuce na majetek uprchlého Radovana Krejčíře. Pravomocně o tom ve středu rozhodl Krajský soud v Praze. V odvolacím řízení potvrdil březnový rozsudek Okresního soudu Praha-západ, který zamítl žalobu, jíž se oficiální majitelka nemovitosti Kateřina Krejčířová domáhá vyloučení domu z exekuce na svého manžela. Odpadla tak další překážka prodeje vily exekutorem.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

„Soud dospěl ke stejným závěrům, jako soud prvého stupně, a tedy ten rozsudek potvrdil,“ konstatovala ve středu předsedkyně odvolacího senátu Eva Dlouhá. Krejčířové se navíc celý spor prodraží. Na náhradě nákladů řízení má zaplatit žalované společnosti Frymis skoro 439 tisíc korun.

Krejčíř je v exekuci kvůli téměř 48 miliónům korun, které dluží společnosti Frymis, tu v 90. letech poškodil podvodem s akciemi. Za to byl již pravomocně odsouzen. Podle Exekutorské komory ČR je Krejčíř vedle toho od letošního dubna v exekuci i kvůli šestimiliónové částce. Exekutor již dříve kvůli dluhu obstavil právě i slavnou černošickou vilu, z níž Krejčíř v roce 2005 utekl policii a zmizel do zahraničí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kateřina Krejčířová se žalobou snažila o to, aby byla nemovitost z exekuce vyloučena. Tvrdí totiž, že dům v roce 1998 koupila za více než 20 miliónů korun, které dostala darem od Krejčířových rodičů. Vilu prý navíc pořídila po zúžení společného jmění manželů a patří výhradně jí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vila podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích v ulici V Dubině.

Prvoinstanční soud v březnu její argumenty nepřijal. Mimo jiné upozornil, že podle exekučního řádu se za majetek spadající do společného jmění manželů považuje pro účely exekuce rovněž majetek, který není součástí společného jmění jen proto, že byl smlouvou rozsah společného jmění zúžen.

Foto: Petr Horník, Právo

Vila uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře

Právní zástupkyně Krejčířové Lenka Balková v rámci odvolacího řízení navrhovala provést řadu důkazů. Mimo jiné chtěla, aby si soud vyžádal od finančního úřadu daňová přiznání manželů Krejčířových z let 1996 až 1998, která měla prokázat, že v té době neměli na nákup vily peníze.

Soud měl vyslechnout i Krejčíře

Balková rovněž navrhla, aby soud prostřednictvím videokonference vyslechl Radovana a Kateřinu Krejčířovi, kteří jsou v Jihoafrické republice. Jako alternativu pak uvedla oficiální předvolání Kateřiny Krejčířové, které by mohla žena ukázat jihoafrickým úřadům.

Bojí se prý totiž, že kdyby se snažila odcestovat ze země, mohla by být zadržena. Na podporu svých argumentů Balková také zdůraznila, že zatímco české soudy v rámci trestních řízení v minulosti zajistily veškerý majetek Radovana Krejčíře, vilu v Černošicích nikoli. Pokud by nemovitost podle právničky spadala do společného jmění manželů, zajištěna by byla také.

Soudkyně Dlouhá v reakci na tvrzení, že Krejčířovi neměli v době nákupu nemovitosti dostatek vlastních peněz, připomněla, že podle pravomocného rozsudku v kauze podvodu s akciemi Teplárny Otrokovice, v níž byla poškozena firma Frymis, Krejčíř v roce 1997 získal při obchodu s cennými papíry 276 miliónů korun.

Vila je tak po středečním rozsudku zase o něco blíž prodeji v dražbě. Exekutorská komora ČR v úterý oznámila, že se do vily chystá ustanovený znalec, aby mohla být oceněna.

Uprchlý podnikatel pobývá od dubna 2007 v Jihoafrické republice. Od loňského listopadu je ve vazbě kvůli obvinění z únosu a pokusu o vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám