Hlavní obsah

Krejčíř získal zpět zabavený majetek za desítky miliónů

Praha

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se počátkem minulého týdne dostal k části svého majetku, který krátce po jeho útěku za hranice zabavil stát. Soud uvolnil Krejčířův zmrazený majetek za desítky miliónů korun, aby jej mohli získat poškození. Jako první se ale o něj přihlásili Krejčířovi právníci. Napsal to v úterý server Aktuálně.cz

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu.

Článek

Cennosti za více než 30 miliónů korun Krejčířovým právníkům ze společnosti MSB Legal předal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Učinil tak na základě usnesení Městského soudu v Praze, kterým bylo zajištění Krejčířova majetku zrušeno. Advokáti věci vyzvedli jen krátce předtím, než na úřad dorazil soudní exekutor zastupující jednoho z Krejčířových věřitelů.

Krejčířovi právníci podle mluvčího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Roberta Hurta převzali například motocykly, kola, klavír, elektroniku, nábytek či knihy za asi 11,4 miliónu korun a devět obrazů většinou od Václava Špály s účetní hodnotou 19,7 miliónu korun. Hurt upozornil, že neexistovala žádná exekuce, která by vydání bránila, píše server.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na exekutora zbyly směnky  

Na exekutora tak zbylo devět směnek, jejichž hodnota není jasná. Důvod pro obstavení majetku pominul loni na podzim poté, co Krejčíř dostal u soudu 10,5 roku za podvody. V první instanci soud rozhodl o propadnutí majetku státu, odvolací soud to ale změnil, aby se mohli domoci svých nároků poškození. Městský soud v Praze pak zajištění majetku zrušil letos v červnu. „Soudce postupoval podle trestního řádu, nic jiného nemohl udělat,” řekla serveru mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Státní zastupitelství nechalo obstavit Krejčířovi majetek kvůli půlmiliardovému daňovému podvodu při obchodu s pohonnými hmotami v kauze M5 v lednu 2003. Část z Krejčířova majetku policie zabavila v srpnu 2005 v kamiónu, který směřoval na Seychely, kde Krejčíř po svém útěku dočasně žil. Zablokovány jsou dosud také jiné části Krejčířova majetku, například jeho dvě vily v Černošicích jsou podle serveru zatíženy exekucí ve prospěch společnosti Frymis, která se stala v 90. letech minulého století obětí jeho podvodu.

Miliardář policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas. České úřady se od té doby neúspěšně snaží o jeho vydání. Krejčíř je momentálně v jihoafrické vazbě, tamní justice se zabývá jeho údajným angažmá v organizovaném zločinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám