Hlavní obsah

Záchranáři na jihu Čech o život německého turisty bojovali marně

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipenští záchranáři v pondělí odpoledne bojovali o život sedmašedesátiletého německého turisty, který zkolaboval během výletu k lipenské přehradě. Oživit jej se jim však nepovedlo.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník záchranářů Eurocopter EC-135. Ilustrační foto

Článek

„Žádost o pomoc jsme z dispečinku linky 155 dostali kolem půl třetí s tím, že se muž nachází v Přední Zvonkové u Frymburku. Údajně jej postihla zástava srdce a na cestě je už také vrtulník českobudějovické Letecké záchranné služby a sanitka zdravotníků z Frymburku,“ informoval Právo o odpoledním zásahu člen Horské služby Šumava Václav Cypro mladší, který se na pomoci seniorovi podílel.

Upřesnil, že když dorazili horští záchranáři na místo, byl muž v bezvědomí a jeho přátelé se mu snažili poskytnout laickou pomoc. „Ihned jsme nasadili náš automatický defibrilátor. Ten vyhodnotil stav muže jako vážný a doporučil dva výboje,“ popsal začátek resuscitace Cypro.

Varování pro turisty

Mezitím přistál na sousední louce už vrtulník a lékař LZS a připravil k nasazení přístroj Lucas, který dokáže pacientovi poskytnout nepřímou masáž srdce. Následně dorazil i sanitní vůz a jeho posádka se připojila k resuscitaci, kterou však po nějaké době lékař ukončil. Infarkt byl natolik rozsáhlý, že masáž srdce ani výboje nedokázaly seniorovi pomoci a lékař byl nucen konstatovat smrt.

„V těchto dnech dochází zejména v horských oblastech k výrazným a náhlým změnám počasí a atmosférického tlaku. Turisté, kteří mají zdravotní problémy, především v oblasti oběhového systému, by s tím měli počítat a plánovat výlety s ohledem na své síly a schopnosti,“ varoval turisty před přeceněním sil náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám