Hlavní obsah

Nový postrach řidičů: Zloději s vrtačkami ničí nádrže

Právo, Jindřich Ginter

Postrachem řidičů jsou zloději s vrtačkami, kteří neváhají pro pár litrů benzínu nebo nafty zničit nádrž. Způsobují tak mnohem větší škodu, než je hodnota pohonných hmot. Policejní hlášení se těmito případy jen hemží. Ročně jsou takto postiženy stovky motoristů. V ohrožení nejsou jen řidiči ve městech, kde zloději snadno splynou s davem, ale i chataři a obyvatelé vesnic.

Foto: Policie ČR

Auto po nájezdu zloděje benzínu.

Článek

Například čtenář Práva Miroslav T. trávil minulý víkend na chatě ve Smržovce v Jizerských horách. Když večer chtěl odjet domů, ujel se svojí octavií sotva sto metrů a auto zhaslo.

„Až po chvíli jsem zjistil, že mi někdo navrtal nádrž. Vyčerpal z ní přes dvacet litrů. Ty by mne snad ani tak nebolely, ale v servisu mi opravu vyčíslili na deset tisíc korun, navíc jsem si musel zajistit a zaplatit odtah,“ řekl Právu pan Miroslav.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidé většinou škody na zničených nádržích a palivových víčkách platí ze svého. Havarijní pojistku buď nemají, nebo se ani nevyplatí škodu uplatňovat kvůli spoluúčasti a bonusům.

Obrana proti zlodějům s vrtačkami přitom není téměř žádná – jedině větší pozornost k tomu, kdo se motá kolem aut. Drzost zlodějů je ale taková, že se lidem klidně dívají do očí.

Co tu děláte? Pomáhám…

„Před časem jsem si všiml, že nějaký chlap zvedá na ulici heverem zaparkované auto. Ptal jsem se ho, co dělá, a on mi v klidu odpověděl, že pánovi mění obutí, že jsou domluveni. A ráno jsem viděl auto na zemi bez kol a zoufalého souseda od vedle, jak to sepisuje s policajty,“ potvrdil Právu jeden z obyvatel sídliště v Praze-Horních Počernicích. Stejné je to se zloději benzínu. Do akce jdou i za bílého dne a klidně si vezmou i montérky s nápisem autoservis nebo „pomoc motoristům“.

Jen málokdy se poštěstí, že obyvatelé zloděje chytí za pačesy, i když výjimka potvrzuje pravidlo. Například loni v červnu všímaví obyvatelé jedné z obcí na Frýdlantsku zadrželi 34letého recidivistu zapáchajícího benzínem a zalarmovali sousedku, zda nemá navrtanou nádrž. Měla. Muž se poté policistům přiznal.

Jinak se ale zloději benzínu ničící nádrže hledají těžko. Když je však chytí a skutky jim dokážou, hrozí jim až dva roky. Každopádně je to ale nijak neodrazuje; rok co rok plní tyto případy policejní svodky.

Navrtávají se nádrže osobáků, traktorů i nákladních aut

Aktuálně teď mají policisté „na stole“ třeba dvě navrtané nádrže například ve Frýdlantu nad Ostravicí. Obdobně v polovině července řádil zloděj na ulici Olomoucké v Zábřehu, kde z fabie vysál šestnáct litrů benzínu a oprava bude řidiče stát bezmála čtyři tisíce korun.

To javorničtí policisté už v červnu takového ptáčka lapili a sdělili 23letému mladíkovi obvinění ze spáchání přečinu krádeže. V noci na první květnovou sobotu nejprve v obci Žulová poškodil víčko palivové nádrže a poté nádrž zespodu navrtal. Z vozidla odčerpal 39 litrů benzínu a způsobil škodu za dva tisíce korun.

Hned sérii případů navrtaných nádrží řeší od července rovněž liberečtí policisté, kde se u jednoho z vozidel už vyšplhala škoda na šestnáct tisíc korun. Navrtané nádrže jim přitom motoristé hlásili už také v dubnu.

Zde dokonce zloděj odčerpal palivo ze dvou náklaďáků zaparkovaných na oploceném firemním parkovišti. Na začátku letošního roku zloději pro změnu navrtali nádrže několika traktorů na Hodonínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám