Hlavní obsah

Policisté v Praze brutálně zbili spoutaného zloděje, skončili před soudem

Právo, Radim Vaculík
Praha

„Možná si mysleli, že jsem z Ukrajiny, že mě můžou zbít a nikdo to neoznámí.“ Tak si prý vysvětluje Vadims G. (32) z Lotyšska chování čtveřice policistů, kteří ho podle obžaloby loni v květnu zmlátili, když si pro něj přišli do obchodního centra v pražském Andělu. Tam před tím ukradl podle svých slov kvůli nedostatku peněz a z hladu potraviny za zhruba pět stovek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Radek Nahodil, Veronika Hájková, Martin Kuchta a vpředu Jan Láznička před zahájením soudního líčení 14. srpna 2014 v Praze. Bývalí policisté jsou obviněni z napadení a zmlácení zadržené osoby v nákupním středisku.

Článek

Fyzického násilí se vůči němu měli dopustit tři nyní již bývalí muži zákona z místního obvodního oddělení, všemu prý přihlížela policistka, která je v současnosti postavená dočasně mimo službu.

Za své tehdejší jednání se teď všichni zpovídají u Obvodního soudu pro Prahu 5 pro zneužití pravomoci, dva z nich i pro křivé obvinění, protože jako útočníka původně označili právě cizince.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeden z obžalovaných je navíc podezřelý i z pokusu o těžké ublížení na zdraví, protože se osudného loňského 26. května snažil podle spisu kopnout v té chvíli spoutaného a sedícího muže do hlavy. Ten se naštěstí ráně vyhnul.

Vše nahrály kamery 

Výčet donucovacích prostředků, které policisté postupně podle žalobce použili, je nepřeberný: údery pěstí do obličeje, zmíněný kop směrem na hlavu, další kopance do již ležícího a spoutaného muže, rány obuškem a dokonce i paralyzér. Přesto se všichni cítí být nevinní.

„Bili mě, i když jsem ležel na zemi a v poutech,“ tvrdil včera u soudu Lotyš a jeho slova údajně potvrzuje i nahrávka z kamer umístěných v zadržovací místnosti v obchodním centru. Případ přitom začal zcela opačně. Policisté totiž po zadržení podezřelého muže tvrdili, že je cizinec sám napadl, proto museli zasáhnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek nahodil a Martin Kuchta před zahájením soudního líčení 14. srpna 2014 v Praze. Bývalí policisté jsou obviněni z napadení a zmlácení zadržené osoby v nákupním středisku.

Vyšetřovatel dokonce Vadimse obvinil z útoku na úřední osobu. Jenže zasahující policisté se přepočítali v tom, když si mysleli, že kamery v místnosti jsou vypnuté. Nahrávka totiž ukázala, že se vše odehrálo jinak. Jako první dorazila loni 26. května pro přistihnutého podnapilého zloděje pěší policejní hlídka ve složení Radek Nahodil (27) a Veronika Hájková (27).

První jmenovaný původně tvrdil, že se ho při snaze o zadržení Vadims snažil udeřit. Z nahrávky je ale podle obžaloby patrné, že to byl právě Nahodil, kdo „náhle a bez zjevné příčiny dvakrát razantně udeřil rukou cizince do hlavy, z toho minimálně jednou pěstí“. Ve své červencové výpovědi u soudu už obžalovaný připustil, že údery uštědřil jako první on.

„Byly to jen facky” 

„V podstatě to byly dvě facky, tedy méně razantní způsob než údery pěstí či obuškem. Tím jsem úmyslně co možná nejvíce šetřil zdraví poškozeného a mírnil razanci,“ uvedl Nahodil. Důvodem ran prý bylo opakované neuposlechnutí policejních výzev ze strany podezřelého a jeho neustálé vulgární nadávky či výhrůžky.

„Těmi jsme se cítili být zastrašeni,“ konstatoval Nahodil s tím, že podle svých slov jednal v nutné obraně. „On mařil účel zákroku. Údery měla být zjednaná poslušnost, aby uposlechl našich výzev,“ vysvětloval soudu Nahodil.

Hájková pak potvrdila, že zadržený byl problémový, opilý, nechtěl s policisty spolupracovat a stále se i přes zákaz snažil kamsi telefonovat. Stejně tak uvedla, že viděla, jak mu dal Nahodil facku. „To jsem před tím nezažila,“ podotkla stále ještě policistka, která nyní už více než rok pobírá poloviční plat a musí sedět doma.

Dvakrát kopl cizince do hrudníku 

Druhým dechem ale dodala, že podle ní šlo rovněž o přiměřený postup jejího kolegy. Následné jednání, kdy tato policejní hlídka v úředním záznamu neuvedla vše, co se v místnosti stalo, a za útočníka označila cizince, bylo podle Hájkové pochybením.

„Jsem trouba, který si to nepřečetl,“ přiznala s tím, že ale rozhodně nikoho nechtěla úmyslně osočit z útoku na policisty. Zmíněná pěší hlídka si pak přivolala na pomoc jako eskortu další dva muže zákona, kteří přijeli na místo autem a měli cizince převzít.

První z nich, obžalovaný Martin Kuchta (28), měl podle státního zástupce zaútočit zmíněným kopem na hlavu sedícího cizince, a když ten uhnul, smýkl s ním na zem a dvakrát ho kopl do hrudníku. K ležícímu a nehybnému Vadimsovi pak údajně přistoupil poslední z obžalovaných, Jan Láznička (31), a k různým částem těla zadrženého prý několikrát přiložil paralyzér.

Zastrašovací kop 

Oba ale včera u soudu své jednání výrazně zmírňovali. Kuchta například uvedl, že jeho kop měl být zastrašovací, aby se prý cizinec lekl. „Kop neměl být destruktivní. Z mé strany to bylo vyhodnoceno tak, že se chce (podezřelý) zvednout a použít nůž, když nám vyhrožoval, že nám uřeže hlavu,“ bránil se Kuchta.

Vadims ale u sebe žádnou zbraň neměl a měl ruce v poutech za zády. I následné Kuchtovy kopy byly podle něj jen donucovací prostředky proti tomu, aby „osoba na sebe poutala pozornost“.

Láznička rovnou popřel, že by se paralyzérem poškozeného vůbec dotkl. „Byla to jen hrozba,“ tvrdil soudu. Ten bude pokračovat v září, mimo jiné i pouštěním usvědčující nahrávky incidentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám