Hlavní obsah

Státní zástupce vrátil kauzu Lidových domků na začátek

Praha

Městské státní zastupitelství v Praze zrušilo po dvou měsících stíhání dvou hlavních představitelů realitní společnosti Lidové domky, kteří byli podezřelí z okradení několika stovek klientů. Lidé přišli v projektu o skoro 50 miliónů korun. Vyšetřování se vrací na začátek a hrozí jeho promlčení, uvedla ve čtvrtek Česká televize. Stavební firma lákala lidi na koupi novostaveb za Prahou a inkasovala zálohy, klienti se však bydlení na periferii nedočkali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nebyl prokázán úmysl podezřelých si svěřenou věc, tedy finanční prostředky, přisvojit," zdůvodnila rozhodnutí Městského státního zastupitelství jeho mluvčí Štěpánka Zenklová.

"My jsem dali své peníze na projekt Lidové domky, ty peníze se používaly na účel jiných projektů," řekla jedna z klientek firmy Alena Janíková. Například 13 miliónů podle ČT vyplatil jednatel firmy Pavel Hric za údajné poradenství důchodci, který už zemřel jako nemajetný. Hric odmítl sdělit, kde peníze klientů skočily.

"Státní zástupkyně uložila policejnímu orgánu konkrétní pokyny k dalšímu prověřování věci," řekla Zenklová. Problém ale je, že pokud vyšetřování neskončí do února příštího roku, věc bude promlčena, upozornila ČT.

 Lidé nemají šanci na vrácení peněz

Společnost Lidové domky, která se později přejmenovala na Pozemky Stupice, lákala lidi na koupi rodinného domu za Prahou i s pozemkem do tří miliónů. Klienti sice zaplatili předem zálohy od 50 tisíc korun do půl miliónu, bydlení se ale nikdy nedočkali.

Více než tři stovky jich přišly celkem asi o 50 miliónů korun. Společnost už před sedmi lety skončila kvůli předlužení v konkurzu a klienti mají podle konkurzního správce minimální šanci na vrácení peněz.

Firma vybírala od lidí zálohy na stavby v obci Sibřina. Pozemek, na němž plánovala domy stavět, platil ale v danou chvíli za ornou půdou. Firma slibovala start projektu ve chvíli, kdy zastupitelstvo změní územní plán, obec ale masivní výstavbu odmítla a na stavební parcelu ho nezměnila. Klienti už většinu peněz zpátky nedostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám