Hlavní obsah

Sexuální násilník na vycházce zbil ženu boxerem, soud mu potvrdil devět let

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na devět let do vězení a detenčního ústavu poslal senát Nejvyššího soudu (NS) muže, který na vycházce z léčebny na konci ledna v Praze napadl ženu a opakovaně ji udeřil boxerem do hlavy. NS projednával jeho odvolání proti rozsudku městského soudu. Muž se hájil tím, že byl ve stavu snížené příčetnosti a pořádně nevěděl, co dělá. Takovou obhajobu ale justice neuznala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Musel si být vědom s ohledem na způsob a intenzitu zvoleného útoku a místo zásahu na těle poškozené možnosti vzniku poranění ohrožujících život. Neučinil ale nic, co by mohlo eliminovat hrozící závažné poranění, naopak intenzitu útoku postupně zvyšoval a i nadále ho směřoval proti hlavě poškozené,“ konstatoval senát NS v čele s Františkem Púry.

Kromě trestu vyfasoval násilník i pobyt v detenčním ústavu, za jehož zdmi může zůstat až nadosmrti, pokud znalci neusoudí, že už není nebezpečný pro společnost. Muž totiž trpí duševní poruchou v podobě patologické sexuální agresivity s rysy sadismu, komplikované navíc poruchou osobnosti.

Léčebna nepomohla

„Motiv jeho násilného chování vůči poškozené nebyl primárně zištný, nýbrž právě sexuální. Tyto skutečnosti ve spojení s faktem, že dříve vykonávané ochranné léčení sexuologické v ústavní formě neplnilo svůj účel a účinně nezajistilo ochranu společnosti, neboť obviněný se dopustil zvlášť závažné trestné činnosti právě v době výkonu tohoto léčení, když byl dočasně propuštěn mimo léčebný ústav, plně opodstatňují uložení zabezpečovací detence,“ rozhodli soudci.

Násilník si už v minulosti vyslechl trest za loupežná přepadení několika žen a skončil v detenčním ústavu, kam jsou umisťováni zvlášť nebezpeční psychopati a násilníci. Po odpykání části trestu byl podmínečně propuštěn a z detence byl přemístěn do běžné léčebny.

Při jedné z vycházek se ale neudržel a brutálně napadl ženu, šestkrát ji udeřil do hlavy sevřenou pěstí s nasazeným boxerem, pak jí sebral peněženku, a aniž by se staral o stav zraněné, utekl. Žena kromě tržných ran a modřin utrpěla zlomeninu lebky.

Reklama

Výběr článků

Načítám