Hlavní obsah

Rekordní krácení daně vyšetřuje policie už téměř dva roky

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Téměř dva roky se policie a státní zastupitelství zabývají případem rekordního krácení daní. Na konci roku 2012 Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) obvinil osm lidí za to, že při obchodech s pohonnými hmotami měli obrat stát o 1,25 miliardy korun. Délka řízení ovšem není podle státní zástupkyně nijak výjimečná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V této věci dosud probíhá přípravné řízení, obžaloba podána nebyla. Délka trvání přípravného řízení dva roky je naprosto běžná, neboť je třeba vyhodnotit velké množství listinného materiálu,“ řekla na dotaz Novinek vrchní státní zástupkyně Vlasta Zvelebilová.

Podle ní je třeba připravit dokumenty pro znalce k vyhotovení posudků a rovněž žádosti o právní pomoc, jejichž vyhotovení trvá průměrně kolem tři čtvrtě roku. „Většinou ale déle, od jejich výsledků se pak odvíjí další úkony,“ dodala Zvelebilová.

Veřejnost se o obřím podvodu dozvěděla 7. prosince 2012, když o ní informoval mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej. „Byla rozkryta sofistikovaná struktura vzájemně spolupracujících osob, které se zabývaly dovozem pohonných hmot z Německa a Rakouska. Došlo k zadržení 11 osob, z nichž osm kriminalisté obvinili z krácení daně a z legalizace výnosů z trestné činnosti,“ sdělil tehdy Ibehej.

Obviněným i syn Martina Michala  

Jak tehdy informovala televize Prima, mezi obviněnými má být syn Martina Michala, který je manželem Heleny Vondráčkové, Antonín Michal.

Podle policie skupina založila firmy přes bílé koně, jejichž prostřednictvím od roku 2010 do jara 2012 nakupovali pohonné hmoty bez DPH. Později je prodávali koncovým odběratelům již s daní z přidané hodnoty.

Detektivové obviněným zabavili peníze ve výši 15,5 miliónu korun, šest luxusních aut včetně ferrari a další věci.

Obvinění nebyli vzati do vazby. Státní zástupce požadoval vazbu kvůli možnému ovlivňování svědků a útěku. Soudce mu nevyhověl.

Reklama

Výběr článků

Načítám